Na pohanku :
200 g pohanky
1 kávová lžička soli
300 ml vody
Na kapustu :
200 g kapusty (tj. cca 6 listů ze středně velké hlávky)
2 litry horké vody
2 polévkové lžíce soli
Na červenou řepu :
500 g červené řepy (tj. asi 4 bulvy o průměru 8 – 10 cm)
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička celého fenyklu
1/2 kávové lžičky anýzu
1/2 kávové lžičky kmínu
Na dresink :
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce octa balsamico
1/4 kávové lžičky sušeného zázvoru
Toto množství je na 2 velké porce salátu jako hlavní jídlo, případně 4 porce přílohové.
Pro jistotu hned v úvodu receptu dodávám, že tento recept je poněkud náročnější na čas – určitě nebude hotov za půl hodiny i když jsou jednotlivé úkony velmi jednoduché.
Také doufám, že se od tohoto receptu nenecháte odradit množstvím použitých ingrediencí – jsou jen tři (pohanka, řepa, kapusta) a vše ostatní je v podstatě buď „voda“ nebo koření :).
Začněte tím, že si uvaříte červenou řepu buď klasicky v hrnci do měkka (což trvá poměrně dlouho – cca hodinu) anebo v tlakovém hrnci dle tohoto návodu – což je podstatně rychlejší varianta.
Nezapomeňte přidat výše zmíněné koření, které řepu krásně ochutí a ovoní.
Zatím, co se vaří řepa, si uvaříte pohanku podle návodu na obalu.
Také si spaříte kapustové listy a to následovně :
Listy kapusty omyjete, vykrojíte tuhé středové žebro a pokrájíte na menší kousky – odhadem tak 4 x 4 cm.
Do vroucí osolené vody postupně vhodíte pokrájenou kapustu a vaříte 1 minutu.
Poté vyndáte děrovanou naběračkou z vroucí vody a hned vložíte do připravené mísy se studenou vodou, ve které necháte kapustu zchladnout.
Připravíte si dresink smícháním oleje, octa a sušeného zázvoru.
Tak, to byla přípravná fáze a nyní přichází fáze dokončovací :
Kapustové listy přendáte na síto, aby okapala voda.
Uvařenou červenou řepu pokrájíte na kostičky.
Dresink smícháte s pohankou.
Servírujete a podáváte.
Salát je jemně kyselý s nasládlými tóny červené řepy a kapustových listů.
Pokud byste chtěli salát naladit spíše naslano, posypejte ho nastrouhaným balkánským sýrem nebo bryndzou.
Přesto, že se tento salát podává studený, je vhodný díky pohance a zázvoru pro zimní období, neboť obě ingredience mají zahřívací efekt.
Abych snížila časovou náročnost tohoto receptu (rozuměj: nemusela být v kuchyni na jeden zápřah tak dlouho), většinou si červenou řepu uvařím den předem.
A také jí vařím vždy více – většinou 1 kg, které se mi vejde akorát do tlakového hrnce.
Z druhého uvařeného půlkila totiž peču velmi žádaný slaný koláč s červenou řepou a sýrem…:)
Dobrá zpráva pro ty, co nemají papiňák a vaření červené řepy klasicky v hrnci se jim zdá zdlouhavé : červená řepa se dá koupit již uvařená…:)