
SUROVINY
500 g těstovin nejlépe fusilli nebo eliche
100 g sýra niva
75 – 100 g rukoly
1 plechovka černých oliv (brutto 350 g, cca 50 ks oliv)
30 ml panenského olivového oleje (3 polévkové lžíce)
1/2 rovné kávové lžičky soli
Varianta bez lepku:
použijete bezlepkové těstoviny
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 2 620 kcal.
PŘÍPRAVA
- Těstoviny uvaříte dle návodu na obalu a necháte důkladně okapat.
- Olivy slijete a pokrájíte na kolečka.
- Rukolu posekáte nahrubo.
- Sýr nastrouháte najemno.
POSTUP
- Těstoviny vložíte do velké mísy, zalijete olejem, přidáte sýr a důkladně promícháte.
- Přidáte pokrájené olivy, rukolu a vše smícháte dohromady.
- Na závěr salát ochutnáte a případně ještě dosolíte.
VARIACE
Salát můžete podávat vlažný i studený.
Studený je vhodný do horkých letních dnů jako oběd či večeře.
PRAKTICKÉ
Proč zrovna těstoviny fusilli (po česku spirály, vřetena, vrtule, šrouby) ?
Protože na tomto druhu těstovin, díky jejich spirálovitému tvaru, krásně drží nastrouhaný sýr.