REDUKCE – čeho je moc, toho je příliš

V kuchyni nemusí být jen nadbytek kuchyňských předmětů a věcí potřebných v kuchyni při vaření. Může v ní být také příliš nepořádku, příliš mnoho potravinových zásob nebo příliš mnoho kuchyňského textilu. A nebo v kuchyni trávíme příliš mnoho času úklidem nebo naopak máte příliš málo času na vaření. Možná vám v kuchyni panuje příliš chaosu a stresu a vy cítíte, že těch „příliš“ je příliš…

Jsou stavy a situace v kuchyni, které nám naznačují, že se kuchyň začíná vymykat naší kontrole a my bychom tyto varovné signály neměli brát na lehkou váhu. Naše kuchyň nám jimi jasně dává najevo, že „všeho moc škodí“, případně  důrazněji, že „čeho je moc, toho je příliš“; či výhružně „co je moc, to je moc“. Ptáte se, co mezi tato výstražná znamení patří? Tak například:

  • když otevřete šuplík a nedaří se vám vyhřezlé kuchyňské pomůcky uspořádat zpět do šuplíku a ten bez problému zavřít
  • když je obtížné či nemožné dostat se k věcem, které jsou v zadní části kuchyňských skříněk bez toho, aniž byste museli vyndat všechny předměty uskladněné vepředu
  • když váš permanentně obsazený odkapávač na nádobí přetéká umytým nádobím a vy se ho už ani nesnažíte uklidit
  • když vaše pracovní plocha na kuchyňské lince je z jedné třetiny trvale zaplněna
  • když nevíte, kam jste právě hledanou věc uložili a kde se nachází
  • když máte pocit, že v kuchyni neděláte nic jiného, než jen uklízíte
  • když při vaření občas musíte něco položit i na zem, protože nemáte volnou žádnou odkládací plochu
  • když máte stále neumyté nádobí
  • když se při vaření nedokážete soustředit
  • když toužíte po dalších úložných prostorech ve formě polic či skříněk
  • když po vstupu do kuchyně máte dusivý pocit, nebo se cítíte stísněně či celkově nekomfortně
  • když dostanete darem nějakou novou věc do kuchyně a vaší první reakcí je: Kam to ale dám?
  • když zdánlivě uklizeným povrchem kuchyňské linky maskujete chaos a nepořádek uvnitř jednotlivých šuplíků a skříněk
  • když začnete panikařit v okamžiku, kdy neohlášená návštěva chce vejít do kuchyně a vy víte, že je v ní zase binec století…

Toto je jen několik málo příkladů na vykreslení, jak k vám může vaše nespokojená a rozladěná kuchyň promlouvat.
Jsou vám tyto situace a stavy povědomé? Nebo je snad denně zažíváte?
Pokud ano, bylo by potřebné, udělat nějakou změnu – tedy konkrétně redukci vaší stávající kuchyně…