STRESOVÉ FAKTORY v kuchyni

Určitě si všichni přejeme, aby naše kuchyň byla oázou čistoty, pořádku, přehlednosti, praktičnosti, funkčnosti a také místem, kde si při vaření odpočineme, uvolníme se, zklidníme a načerpáme novou energii….
…ale místo toho se potýkáme s nepořádkem, a i když se snažíme sebevíc, vzniklý chaos se nám nedaří mít pod kontrolou a z kuchyně se často stává neobyvatelný prostor plný anarchie, který v nás vyvolává negativní emoce – smutek, úzkost, paniku, stres.

Co se řadí mezi základní kuchyňské stresory?

NEPOŘÁDEK
Představte si kuchyň, kde kraluje upatlaná pracovní plocha; kde se spižírna stala rájem na zemi pro moly; kde dřez vyhrává první ceny v mezinárodních soutěžích o největší hromadu neumytého nádobí; kde je přeplněný odpadkový koš včetně přilehlého okolí opanován drzými muškami octomilkami; kde nic není na svém místě…

Kuchyň, kde vládne nepořádek, z nás vysává energii. Čím je nepořádek větší, tím více nás negativně ovlivňuje, míra naší nespokojenosti se stupňuje a může nás pohlcovat bezmoc a stres…

NADBYTEK PŘEDMĚTŮ
Představte si kuchyň, kde přecpaná kuchyňská linka při otevření šuplíku samovolně vyvrhuje kuchyňské náčiní; kde je pracovní plocha natolik zaplněna předměty, že si ani nemáte kam položit hrníček s ranní kávou; kde při otevření spíže vždy něco vypadne na zem a rozsype se; kde jste nad předměty ztratili kontrolu a neustále něco hledáte…

Nadbytek věcí a předmětů nás rozptyluje, ruší, utiskuje a zahlcuje.  Mnohdy se dostavuje tíživý pocit, že nemůžeme dýchat, že jsme zavaleni, že je všeho kolem nás moc… A tato přemíra věcí negativně ovlivňuje naše psychické zdraví a vyvolává v nás napětí a stres…

NEFUNKČNOST
Představte si kuchyň, kde máte minimum pracovní plochy a nedostatek úložného prostoru; kde stropní osvětlení vrhá více stínů než světla; kde vám z mísy neustále stříká těsto kolem, protože není dostatečně hluboká; kde prasklá žárovka v lednici čeká na výměnu už druhým rokem …

V nefunkční kuchyni, ve které mnohdy musíme při přípravě jídla improvizovat a podvědomě očekáváme jen těžkosti a potíže, klesá náš pracovní výkon a zvyšuje se nechuť v takovém prostředí pobývat. Náš nahromaděný neklid a potlačovaná nespokojenost může dojít až tak daleko, že se začneme aktivnímu pobytu v kuchyni vyhýbat…

NEDOSTATEK ČASU
Představte si, že jste narychlo připravované jídlo připálili, přesolili či jinak znehodnotili; že z důvodu spěchu při mytí nádobí něco rozbijete; že v rámci uspěchanosti něco nechtěně rozlijete či rozsypete; že výsledkem vašeho chvatu je říznutí do prstu či puchýř…

Pokud vcházíme do kuchyně s vědomím, že nás tlačí čas, dá se předpokládat, že příprava jídla či jiná potřebná aktivita v kuchyni, nedopadne nejlépe.
Časová tíseň totiž zvyšuje naši nesoustředěnost, stupňuje pravděpodobnost chyb a také řetězení případných drobných kuchyňských nehod – a všechny tyto nezdary se odráží v naší psychice.

JAK Z TOHO VEN?

  • Zbavte se nepořádku – v čisté kuchyni, kde vládne pořádek, se budete cítit příjemně a uvolněně.
  • Odstraňte přebytečné věci – odezní tak dusivá atmosféra a vy se budete v kuchyni cítit mnohem lehčeji a svobodněji.
  • Pečujte o svou kuchyň – zajistěte, aby byla provozuschopná, udržovaná a fungující. Budete v ní nejen podávat mnohem lepší výkony, ale také se do ní budete rádi vracet.
  • Najděte si své zloděje času – nedostatek času pramení převážně ze špatné organizace času, z plýtvání časem nebo z nevhodně nastavených priorit.

Úplně vás slyším, jak se právě teď nadechujete k velkému nešťastnému vzdechu: „To se lehko řekne, ale jak na to…“

Aby vaše cesta k vysněné funkční kuchyni nebyla až tak obtížná, tak spolu postupně a prakticky jednotlivé potřebné kroky probereme a zblízka se na ně zaměříme.