REDUKCE je detoxikace

Aby se v kuchyni dobře žilo a vařilo, měla by být funkční, praktická a přehledná. Měly by v ní být předměty a věci, které jsou pro nás užitečné, které nám usnadňují práci a které při přípravě a servírování jídla používáme – na tom se jistě shodneme. V každé kuchyni však mimo tyto věci praktické, bydlí i mnoho předmětů dalších…

INVENTURA
Rozhlédněte se po své kuchyni a podívejte se na všechny předměty kolem sebe z pohledu jejich užitečnosti, účelu, funkčnosti, praktičnosti a použitelnosti.
Otevřete dvířka a šuplíky vaší kuchyňské linky a udělejte inventuru toho, co tam skladujete – možná vám pohled zabloudí na poškrábanou nefunkční teflonovou pánev, na přebytečné množství vařeček a naběraček, na sadu nepoužívaných talířů se zlatou obroučkou a úděsným květinovým vzorem, na zbytečné tupé nože anebo na ten danajský vánoční dar od tetičky Boženky zhmotněný ve 23dílnou sadu na fondue, kterou jste ani nevybalili…

REFLEXE
Nejsou tyto předměty ve vaší kuchyni tak trochu navíc? Nepřekážejí vám? Nemají případně již odslouženo? Nezabírají zbytečně místo?  Dovolím si odpovědět za vás: Ano, jsou navíc. Ano, překážejí. Ano, mají odslouženo. Ano, zabírají…
A proto se nad nimi zamyslete, přehodnoťte jejich potřebnost, omezte jejich počet, vystěhujte je z vaší kuchyně a najděte jim nový domov – zredukujte je.

DETOXIKACE
Zbavte kuchyň všech letitých nánosů a usazenin, které v různých formách ve své kuchyni máte. Ať už to jsou předměty, které nepoužíváte, rozbité a nefunkční věci a nebo takové, na kterých vám nezáleží a jen zabírají místo… Po detoxu vám v kuchyni zůstane pouze to, co používáte, je funkční a máte rádi. A možná také zjistíte, že vlastně nepotřebujete další úložné prostory, o kterých jste byli přesvědčeni, že si je nutně musíte pořídit. Někteří mohou i dospět k poznání, že jejich kuchyň vlastně vůbec nepotřebuje žádnou nákladnou rekonstrukci z důvodu nedostatku místa…

REDUKCE
Redukce či jinak řečeno čistka, vytřídění, vyklizení, odstranění, debordelizace je proces odstranění všeho přebytečného, nadbytečného, nefunkčního, duplicitního, nepoužívaného a nechtěného z vaší kuchyně.
Prakticky to znamená, že kuchyň musíte nejprve vyklidit. Jednotlivé předměty pak roztřídit na potřebné, které si ponecháte a na nepotřebné, které z vaší kuchyně vyřadíte – prostě oddělit zrno od plev. Věci, z kuchyňského provozu vyloučené, musíte posoudit a rozhodnout, co s nimi bude dál a následně tento záměr vykonat.

A jak poznáte, kdy je redukce pro vaši kuchyň potřebná či dokonce nutná?
Kuchyň si o redukci říká sama a ti vnímavější to vycítí, protože pobyt v kuchyni pro ně přestává být komfortní. Ti otrlejší by měli zbystřit v okamžiku, kdy jim poprvé vytane na mysli ono příslovečné: čeho je moc, toho je příliš