SUROVINY
- 500 g mrkve
- 150 g cibule
- 30 – 40 g kořene zázvoru
- 400 ml kokosového mléka
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 700 ml horké vody
- 1 rovná polévková lžíce soli
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Mrkev pokrájíte na kolečka tenká 0,5 cm.
- Cibuli nakrájíte na kostičky.
- Zázvor oloupete a najemno přes vlákna nastrouháte.
POSTUP
- Na oleji necháte zesklovatět cibuli, přidáte pokrájenou mrkev a 5 minut zprudka restujete a mícháte, aby se mrkev opekla.
- Přidáte nastrouhaný zázvor, přilijete horkou vodu, osolíte a vaříte cca 15 minut do změknutí mrkve.
- Vlijete kokosové mléko, přivedete k varu a necháte 3 – 5 minut provařit.
- Polévku odstavíte z ohně a na závěr rozmixujete na hladký krém.
Na talíři můžete dozdobit čerstvou petrželkou nebo doma vypěstovanou řeřichou.
PRAKTICKÉ
- Pokud nemáte výkonný mixér, který by vlákna zázvoru dokázal zcela rozmixovat, tak polévku ještě před konzumací přeceďte přes jemné síto – odstraníte tak nežádoucí zázvorová vlákna.
- Síla zázvoru bývá kolísavá, čím je zázvor čerstvější, tím je jeho chuť štiplavější a ostřejší.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.