POSTNÍ MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

SUROVINY

  • 500 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 30 – 40 g kořene zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 700 ml horké vody
  • 1 rovná polévková lžíce soli

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Mrkev pokrájíte na kolečka tenká 0,5 cm.
  • Cibuli nakrájíte na kostičky.
  • Zázvor oloupete a najemno přes vlákna nastrouháte.

POSTUP

  • Na oleji necháte zesklovatět cibuli, přidáte pokrájenou mrkev a 5 minut zprudka restujete a mícháte, aby se mrkev opekla.
  • Přidáte nastrouhaný zázvor, přilijete horkou vodu, osolíte a vaříte cca 15 minut do změknutí mrkve.
  • Vlijete kokosové mléko, přivedete k varu a necháte 3 – 5 minut provařit.
  • Polévku odstavíte z ohně a na závěr rozmixujete na hladký krém.

Na talíři můžete dozdobit čerstvou petrželkou nebo doma vypěstovanou řeřichou.

PRAKTICKÉ

  • Pokud nemáte výkonný mixér, který by vlákna zázvoru dokázal zcela rozmixovat, tak polévku ještě před konzumací přeceďte přes jemné síto – odstraníte tak nežádoucí zázvorová vlákna.
  • Síla zázvoru bývá kolísavá, čím je zázvor čerstvější, tím je jeho chuť štiplavější a ostřejší.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.