SUROVINY
- 250 g hnědé čočky
- 150 g mrkve
- 150 g cibule
- 3 tofu párky
- 2 veliké stroužky česneku (10 g)
- 1 bobkový list
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 3 rovné kávové lžičky soli
- 1 l studené vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Čočku properete a namočíte na dvě hodiny do studené vody. Pak čočku slijete, propláchnete na sítu studenou vodou a necháte okapat.
- Mrkev nastrouháte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
- Česnek prolisujete.
- Tofu párky pokrájíte na kolečka silná 1 cm.
POSTUP
- Na rozehřátém oleji necháte zesklovatět cibuli.
- Přidáte česnek a až se rozvoní, vsypete mrkev a vše společně cca 3 minuty zprudka restujete a mícháte.
- Přilijete vodu, vsypete čočku, přidáte bobkový list a přivedete k varu.
- Následně teplotu zmírníte a pod pokličkou vaříte cca 30 minut do změknutí čočky.
- Z polévky vyndáte bobkový list.
- Aby polévka získala tu správnou konzistenci, tak přibližně třetinu hmoty polévky vyjmete z hrnce, rozmixujete dojemna a vlijete zpět do polévky.
- Na závěr přidáte pokrájené tofu párky, osolíte, polévku ještě 5 minut na mírném ohni provaříte a můžete podávat.
PRAKTICKÉ
- Tofu párky lze vynechat, případně je zaměnit za uzené tofu pokrájené na kostičky.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.