POSTNÍ CIZRNOVÉ KARBANÁTKY

SUROVINY

  • 400 g vařené cizrny
  • 250 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 70 g ovesných vloček
  • 30 g lněného semínka
  • 2 velké stroužky česneku (12 g)
  • 1 rovná kávová lžička majoránky
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička plnotučné hořčice
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje pod cibuli
  • 70 ml studené vody
  • 2 polévkové lžíce oleje na vymazání

Z uvedeného množství je 12 karbanátků.

PŘÍPRAVA

  • Uvařenou cizrnu posekáte v sekáčku na zeleninu.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo nebo též posekáte.
  • Česnek prolisujete.
  • Lněné semínko rozmixujete dohladka se 70 ml studené vody.
  • Plech vyložíte pečícím papírem a potřete pomocí mašlovačky 1 lžící oleje.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Na oleji restujete cibulku a až začne zlátnout, přidáte česnek a cca 1 minutu restujete a mícháte.
  • Přidáte mrkev a 3 minuty vše zprudka restujete a mícháte. Odstavíte z ohně a necháte trochu zchladnout.
  • Do mísy k cizrně přidáte rozmixované lněné semínko, majoránku, sůl, obě hořčice a promícháte.
  • Přidáte celý obsah z pánve.
  • Na závěr přisypete ovesné vločky a celou směs důkladně promícháte.
  • Směs necháte půl hodiny v pokojové teplotě odležet a pak naposledy promícháte.
  • Z těsta postupně odebíráte množství velikosti většího vejce, rukama tvoříte placky o průměru 8 cm a vysoké 1,5 cm. Vytvoříte 12 karbanátků, které postupně kladete na připravený plech.
  • Na závěr pomocí mašlovačky karbanátky shora potřete 1 lžící oleje.
  • Pečete v troubě na 190 °C cca 35 minut. Po 20 minutách pečení karbanátky otočíte a dopečete.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.