PIKANTNÍ ZELENINOVÁ SMĚS NEJEN NA TOPINKY
Přidáno dne 21.11.2019
1 kg rajčat
1 kg paprik
1/2 kg cibule
1 velká palice česneku (cca 80 g)
1 malá sušená feferonka
100 ml oleje
100 ml jablečného (nebo lihového) octa
15 g cukru
20 g soli
1 rovná kávová lžička mletého pepře
Z uvedeného množství je cca 8 skleniček o objemu 175 ml.
Rajčata, papriky, cibuli a česnek pokrájíte nadrobno – pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte.
Posekanou zeleninu vložíte do velikého hrnce, přidáte všechny ostatní ingredience, důkladně promícháte a dáte vařit.
Vaříte na mírném ohni bez poklice cca 1 – 2 hodiny a průběžně mícháte.
Pokud vám bude vyhovovat zeleninová směs konzistence kaše, můžete směs již po jedné hodině varu odstavit z ohně.
Čím hustější budete zeleninovou směs chtít, tím déle ji musíte vařit a tím více míchat, aby se nepřichytala ke dnu hrnce.
Skleničky a víčka sterilizujete horkou vodou. Horkou zeleninovou směsí naplníte skleničky, uzavřete je víčkem, otočíte dnem vzhůru a necháte zcela vychladnout. Skleničky se směsí uchováváte ve spíži, již otevřenou skleničku v lednici.
Tímto elegantním způsobem můžete zpracovat domácí nadúrodu rajčat a paprik ze zahrádky. Směs je výborná nejen na topinky či opečený toust, ale dá se použít i jako základ pod maso či přimíchat k těstovinám. A v pěkné skleničce může posloužit i jako jedlý dárek…:)
Variace: papriky můžete i druhově nakombinovat – např. 650 g slovenská paprika, 200 g masitá kapie, 150 g beraní rohy. Pokud máte beraní rohy pálivé, výše uvedenou feferonku vynechejte.
Napište první komentář