PIKANTNÍ ZELENINOVÁ SMĚS NEJEN NA TOPINKY

Přidáno dne 21.11.2019

1 kg rajčat
1 kg paprik
1/2 kg cibule
1 velká palice česneku (cca 80 g)
1 malá sušená feferonka
100 ml oleje
100 ml jablečného (nebo lihového) octa
15 g cukru
20 g soli
1 rovná kávová lžička mletého pepře

Z uvedeného množství je cca 8 skleniček o objemu 175 ml.

Rajčata, papriky, cibuli a česnek pokrájíte nadrobno – pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte.

Posekanou zeleninu vložíte do velikého hrnce, přidáte všechny ostatní ingredience, důkladně promícháte a dáte vařit.

Vaříte na mírném ohni bez poklice cca 1 – 2 hodiny a průběžně mícháte.

Pokud vám bude vyhovovat zeleninová směs konzistence kaše, můžete směs již po jedné hodině varu odstavit z ohně.
Čím hustější budete zeleninovou směs chtít, tím déle ji musíte vařit  a tím více míchat, aby se nepřichytala ke dnu hrnce.

Skleničky a víčka sterilizujete horkou vodou. Horkou zeleninovou směsí  naplníte skleničky, uzavřete je víčkem, otočíte dnem vzhůru a necháte zcela vychladnout. Skleničky se směsí uchováváte ve spíži, již otevřenou skleničku  v lednici.

Tímto elegantním způsobem můžete zpracovat domácí nadúrodu rajčat a paprik ze zahrádky. Směs je výborná nejen na topinky či opečený toust, ale dá se použít  i jako  základ pod maso či přimíchat k těstovinám. A v pěkné skleničce může posloužit i jako jedlý dárek…:)

Variace: papriky můžete i druhově nakombinovat – např. 650 g slovenská paprika, 200 g  masitá kapie, 150 g beraní rohy. Pokud máte beraní rohy pálivé, výše uvedenou feferonku vynechejte.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *