SUROVINY
1 kg rajčat
1 kg paprik
1/2 kg cibule
1 velká palice česneku (cca 80 g)
1 malá sušená feferonka
100 ml oleje
100 ml jablečného (nebo lihového) octa
15 g cukru
20 g soli
1 rovná kávová lžička mletého pepře
Z uvedeného množství je cca 8 skleniček o objemu 175 ml.
Celková energetická hodnota cca.1.690 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rajčata, papriky, cibuli a česnek pokrájíte nadrobno – pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte.
- Skleničky a víčka vysterilizujete.
POSTUP
- Posekanou zeleninu vložíte do velikého hrnce, přidáte všechny ostatní ingredience a důkladně promícháte.
- Přiklopíte poklicí a přivedete k varu. Pak poklici sundáte a vaříte na mírném ohni bez poklice cca 1 – 2 hodiny, průběžně mícháte.
Pokud vám bude vyhovovat zeleninová směs konzistence kaše, můžete směs již po jedné hodině varu odstavit z ohně. Čím hustější budete zeleninovou směs chtít, tím déle ji musíte vařit a tím více míchat, aby se nepřichytávala ke dnu hrnce. - Horkou zeleninovou směsí naplníte skleničky, uzavřete je víčkem, otočíte dnem vzhůru a necháte zcela vychladnout.
Skleničky se zeleninovu směsí uchováváte ve spíži nebo ve sklepě, již otevřenou skleničku v lednici.
VARIACE
Papriky můžete i druhově nakombinovat – např. 650 g slovenská paprika, 200 g masitá kapie, 150 g beraní rohy. Pokud máte beraní rohy pálivé, výše uvedenou feferonku vynecháte.
PRAKTICKÉ
- Směs doplněná strouhaným sýrem je výborná na topinky nebo opečený toust. Můžete ji použít i jako základ pod maso nebo ji přimíchat k těstovinám.
- V pěkné skleničce s touto nálepkou můžete zeleninovou směs darovat i jako jedlý dárek.