SUROVINY
- 300 g petržele nebo pastináku
- 150 g cibule
- 160 ml kokosového mléka (1 malá plechovka)
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g másla
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička umeocta (nebo octa)
- 1 rovná polévková lžíce sušeného kopru
- 750 ml horké vody
- 50 ml studené vody
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 560 kcal.
PŘÍPRAVA
- Cibuli nakrájíte na kostičky.
- Petržel nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
- Kukuřičný škrob rozmícháte s 50 ml vody.
- Vodu přivedete k varu.
POSTUP
- Cibuli zpěníte na másle.
- Přidáte petržel a společně zprudka restujete asi 5 minut, dokud petržel trochu nezezlátne. Po celou dobu mícháte.
- Osolíte, podlijete horkou vodou, přiklopíte pokličkou a vaříte cca 10 minut do změknutí petržele.
- Přidáte kokosové mléko, vmícháte kukuřičný škrob a 3 minuty za stálého míchání provaříte.
- Odstavíte z plotny, necháte trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujete dohladka.
- Zcela na závěr vmícháte kopr a ocet.
Můžete podávat s vařenými brambory (pokud chcete, aby celé jídlo bylo bezlepkové) nebo s těstovinami. S houskovým knedlíkem bez kynutí , bramborovými noky nebo polentovým knedlíkem také neuděláte chybu.
Místo masa přidejte vajíčko vařené natvrdo.
VARIANTA S PASTINÁKEM
Postupujete zcela stejně, jen místo petržele použijete pastinák. Můžete vynechat i kopr, omáčka pak bude sladká, připomínající vzdáleně svíčkovou omáčku.
PRAKTICKÉ
- Octem můžete omáčku doladit dle vlastní chuti – po uvedené 1 kávové lžičce omáčka zůstává sladká.
- Pokud by byla omáčka moc hustá, naředíte ji horkou převařenou vodou do požadované hustoty.
- Pokud máte velkou plechovku kokosového mléka, přidejte do omáčky 4 polévkové lžíce kokosové hmoty a 4 polévkové lžíce vody.