PEČENÝ LILEK S ČESNEKEM A SÝREM

SUROVINY

2 menší lilky (2x cca 300 g)
100 g balkánského sýra
20 g česneku
50 ml olivového oleje
4 špetky soli

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celká energetická hodnota cca 850 kcal.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu fáze III.

PŘÍPRAVA

  • Lilky omyjete a podélně rozpůlíte.
  • Balkánský sýr nastrouháte najemno.
  • Česnek oloupete a pokrájíte na tenké plátky.
  • Pekáček či zapékací mísu vyložíte pečícím papírem (není nutné).
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do dužiny lilků uděláte hluboké příčné zářezy, které budou cca 1,5 cm od sebe  a vytvoříte tvar mřížky (viz obrázek níže) – dbejte na to, abyste nožem neprotrhli slupku lilku.
  • Do vzniklých zářezů vtlačíte plátky česneku tak, aby byl každý plátek česneku zcela zasunutý v zářezu a nevyčuhoval –  jinak se česnek přepeče (případně spálí) a zhořkne.
  • Lilky přemístíte do pekáčku, dužinu lilků posolíte a polijete olejem.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190°C cca 30 minut, případně do té doby, dokud nejsou lilky měkké a na povrchu zlatavé.
  • Vyndáte z trouby, dužinu posypete sýrem, vrátíte zpět do trouby a ještě 15 minut zapečete.

Lilky můžete podávat samostatně jako hlavní chod, doplněné čerstvou sezónní zeleninou nebo přidat přílohu (např.  pečené brambory či pečivo).
Takto upravené lilky jsou vhodné i jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu.

PRAKTICKÉ

  • I když pečete v podstatě nasucho, je vhodné pečící nádobu vyložit pečícím papírem – budete mít výrazně méně práce s následným umýváním.
  • Zda je lilek dostatečně měkký, zjistíte vidličkou – pokud vidlička projede bez odporu dužinou až ke slupce, je upečeno.
  • Pokud by lilek již byl na povrchu zlatavý, ale ještě ne zcela měkký, přikryjte ho alobalem. Po změknutí a přidání sýra již alobalem nepřikrýváte.
    Nebo změňte program pečení jen na spodní ohřev a po změknutí a přidání sýra vrátíte nastavení trouby do původního stavu tj. na horní a spodní ohřev.
  • Čím větší lilek zpracováváte, tím déle ho pečete (např. veliký lilek o váze 900 g pečete cca hodinu).
  • Lilek je chutný i bez sýrového posypu – v tom případě je možné ho konzumovat i při candida dietě fáze II. a III.
Upečený lilek bez sýra.