PEČENÝ LILEK S ČESNEKEM A SÝREM

SUROVINY

  • 2 menší lilky (2x cca 300 g)
  • 100 g balkánského sýra
  • 20 g česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 4 špetky soli

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celká energetická hodnota cca 850 kcal.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu fáze III.

PŘÍPRAVA

  • Lilky omyjete a podélně rozpůlíte.
  • Balkánský sýr nastrouháte najemno.
  • Česnek oloupete a pokrájíte na tenké plátky.
  • Pekáček či zapékací mísu vyložíte pečícím papírem (není nutné).
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do dužiny lilků uděláte hluboké příčné zářezy, které budou cca 1,5 cm od sebe  a vytvoříte tvar mřížky (viz obrázek níže) – dbejte na to, abyste nožem neprotrhli slupku lilku.
  • Do vzniklých zářezů vtlačíte plátky česneku tak, aby byl každý plátek česneku zcela zasunutý v zářezu a nevyčuhoval –  jinak se česnek přepeče (případně spálí) a zhořkne.
  • Lilky přemístíte do pekáčku, dužinu lilků posolíte a polijete olejem.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190°C cca 30 minut, případně do té doby, dokud nejsou lilky měkké a na povrchu zlatavé.
  • Vyndáte z trouby, dužinu posypete sýrem, vrátíte zpět do trouby a ještě 15 minut zapečete.

Lilky můžete podávat samostatně jako hlavní chod, doplněné čerstvou sezónní zeleninou.
Můžete však přidat i přílohu např. pečené brambory či pečivo.
Takto upravené lilky mohou být i přílohou k pečenému nebo grilovanému masu.

PRAKTICKÉ

  • Pečící nádobu je vhodné vyložit pečícím papírem – budete mít výrazně méně práce s následným umýváním.
  • Zda je lilek dostatečně měkký, zjistíte vidličkou – pokud vidlička projede bez odporu dužinou až ke slupce, je upečeno.
  • Pokud by lilek již byl na povrchu zlatavý, ale ještě ne zcela měkký, přikryjte dužinu alobalem a nebo změňte program pečení na spodní ohřev. Po změknutí a přidání sýra již alobalem nepřikrýváte a nebo vrátíte nastavení trouby do původního stavu.
  • Čím větší lilek zpracováváte, tím déle ho pečete (např. veliký lilek o váze 900 g pečete cca hodinu).
  • Lilek je chutný i bez sýrového posypu – v tom případě je možné ho konzumovat i při candida dietě fáze II. a III.
Upečený lilek bez sýra.