PEČENÁ RAJČATA S BAZALKOU A PARMEZÁNEM

SUROVINY

cca 250 g malých keříčkových rajčat
40 ml olivového oleje
2 větší stroužky česneku (6 g)
1 rovná polévková lžíce sušené bazalky
1/2 kávové lžičky soli
25 g parmezánu výraznější chuti

Z uvedeného množství jsou dvě porce.
Celková energetická hodnota cca 520 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Rajčata rozkrájíte na polovinu.
  • Česnek prolisujete.
  • Parmezán nastrouháte najemno.
  • V misce smícháte olej, sůl, bazalku, prolisovaný česnek a pomocí vidličky vytvoříte pastu.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Rajčata vyskládáte do zapékací misky o velikosti 20 x 20 cm řeznou stranou nahoru.
  • Vzniklou pastou rovnoměrně potřete řezy rajčat.
  • Na závěr posypete parmezánem.
  • Vložíte  do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečete 15 minut.

PRAKTICKÉ

  • Výsledkem jsou pikantní voňavá rajčátka, která stačí jen doplnit pečivem a máte výbornou lehkou letní večeři.
  • Takto upravená rajčata se uplatní i jako příloha vhodná třeba k rybě nebo k pečenému masu.
  • Velmi  chutná jsou také k  slanému tvarohovému závinu s pažitkovým pestem.