PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA S BALKÁNSKÝM SÝREM

750 g červené řepy
200 g balkánského sýra
50 ml olivového oleje

Z uvedeného množství jsou 4 porce s přílohou nebo 2 porce bez přílohy.

Recept je též vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

Celká energetická hodnota cca 1.215 kcal.

Syrovou červenou řepu oloupete, omyjete, překrojíte na polovinu a nakrájíte na plátky silné 0,5 cm.

Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.

Zapékací mísu vyložíte alobalem tak, aby  alobal po stranách dostatečně přesahoval a obsah mísy se dal alobalem překrýt i svrchu.

Alobal na dně mísy lehce potřete olejem a na něj rozložíte nakrájenou řepu – kousky kladete vedle sebe, ne přes sebe.
Vzniklou vrstvu  potřete olivovým olejem a poskládáte na ni další vrstvu, kterou potřete olejem – a tak stále pokračujete, dokud máte řepu.
Na závěr přesahujícím alobalem řepu uzavřete.

Pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut do změknutí řepy.

Pak zapékací mísu z trouby vyndáte a řepu posypete nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem.
Mísu již alobalem nezakrýváte a pečete ještě cca 10 – 15 minut, dokud sýr nezezlátne.

Takto upečená řepa je krásně slaďoučká a se slanou sýrovou krustou vytváří delikatesní harmonii.
Můžete ji servírovat bez přílohy jako předkrm.
Doplněná bílým pečivem může být třeba  večeří.