
SUROVINY
500 g květáku
80 g majolky (cca 3 polévkové lžíce)
100 g kvalitní šunky
1 rovná kávová lžička soli
velká špetka pepře
Na uvaření květáku:
2 litry vody
1 polévková lžíce soli
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 850 kcal.
PŘÍPRAVA
- Květák očistíte a rozdělíte na 8 – 10 přibližně stejně velkých růžiček.
- V hrnci přivedete k varu 2 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíte růžičky květáku, počkáte až opět vzejde var a od bodu varu vaříte na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut. Uvařený květák scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte na sítu důkladně okapat a vychladnout.
- Šunku pokrájíte na drobné kousky.
POSTUP
- Růžice květáku vložíte do mísy a rozmačkáte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Přidáte majonézu, šunku, posolíte, popepříte a důkladně promícháte.
- Pokud vás netlačí čas, nechte pomazánku proležet, aby se propojily chutě.
CHUŤOVÉ OBMĚNY
Pokud se nespokojíte s jednoduchou květákovou chutí, můžete pomazánku různě doladit podle toho, co zrovna máte v lednici:
- přidat 2 – 3 vajíčka uvařená natvrdo a pokrájená na drobné kostičky
- přidat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku
- přidat 100 g nastrouhaného uzeného tofu
- přidat 100 g nastrouhaného balkánského sýra
PRAKTICKÉ
- Vodu na uvaření květáku si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
- Kromě běžného namazání na chléb či pečivo, se tato pomazánka hodí také jako základní vrstva obložených chlebíčků.