
SUROVINY
- 500 g květáku
- 80 g majolky (cca 3 polévkové lžíce)
- 100 g kvalitní šunky
- 1 rovná kávová lžička soli do pomazánky
- velká špetka pepře
- 2 litry vody
- 1 polévková lžíce soli do vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 850 kcal.
PŘÍPRAVA
- Květák očistíte a rozdělíte na 8 – 10 přibližně stejně velkých růžiček.
- Šunku pokrájíte na drobné kousky.
- V hrnci přivedete k varu 2 litry osolené vody.
POSTUP
- Do vroucí vody vložíte růžičky květáku, počkáte až opět vzejde var a od bodu varu vaříte na mírném ohni 10 minut.
- Uvařený květák scedíte, propláchnete studenou vodou, a necháte na sítu důkladně okapat a vychladnout.
- Růžice květáku vložíte do mísy a rozmačkáte vidličkou (pokud chcete hrubší konzistenci pomazánky) nebo rozmixujete na kaši.
- Přidáte majonézu, šunku, posolíte, popepříte a důkladně promícháte.
- Pokud vás netlačí čas, nechte pomazánku vychladit.
CHUŤOVÉ OBMĚNY
Pokud se nespokojíte s jednoduchou květákovou chutí, můžete pomazánku různě doladit podle toho, co zrovna máte v lednici:
- přidat 2 – 3 vajíčka uvařená natvrdo a pokrájená na drobné kostičky
- přidat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku
- přidat 100 g nastrouhaného uzeného tofu
- přidat 100 g nastrouhaného balkánského sýra
PRAKTICKÉ
- Vodu na uvaření květáku si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
- Kromě běžného namazání na chléb či pečivo, se tato pomazánka hodí též jako základní vrstva obložených chlebíčků.