KVĚTÁKOVÁ POMAZÁNKA SE ŠUNKOU

SUROVINY

  • 500 g květáku
  • 80 g majolky (cca 3 polévkové lžíce)
  • 100 g kvalitní šunky
  • 1 rovná kávová lžička soli do pomazánky
  • velká špetka pepře
  • 2 litry vody
  • 1 polévková lžíce soli do vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 850 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Květák očistíte a rozdělíte na 8 – 10 přibližně stejně velkých růžiček.
  • Šunku pokrájíte na drobné kousky.
  • V hrnci přivedete k varu 2 litry osolené vody.

POSTUP

  • Do vroucí vody vložíte růžičky květáku, počkáte až opět vzejde var  a od bodu varu vaříte na mírném ohni 10 minut.
  • Uvařený květák scedíte, propláchnete studenou vodou, a necháte na sítu důkladně okapat a vychladnout.
  • Růžice květáku vložíte do mísy a rozmačkáte vidličkou (pokud chcete hrubší konzistenci pomazánky) nebo rozmixujete na kaši.
  • Přidáte majonézu, šunku, posolíte, popepříte a důkladně promícháte.
  • Pokud vás netlačí čas, nechte pomazánku vychladit.

CHUŤOVÉ OBMĚNY

Pokud se nespokojíte s jednoduchou květákovou chutí, můžete pomazánku různě doladit podle toho, co zrovna máte v lednici:

  • přidat 2 – 3 vajíčka uvařená natvrdo a pokrájená na drobné kostičky
  • přidat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku
  • přidat 100 g nastrouhaného uzeného tofu
  • přidat 100 g nastrouhaného balkánského sýra

PRAKTICKÉ

  • Vodu na uvaření květáku si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
  • Kromě běžného namazání na chléb či pečivo, se tato pomazánka hodí též jako základní vrstva obložených chlebíčků.