SUROVINY
100 ml rostlinného oleje
50 ml plnotučného mléka
1 kávová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice (nemusí být)
špetka soli
špetka pepře
1 polévková lžíce citronové šťávy
Z uvedeného množství surovin je 150 ml (cca 135 g) základní majonézy.
PŘÍPRAVA
- Do dvou samostatných nádobek odměříte potřebný olej a mléko.
- Obě suroviny necháte nejméně hodinu odležet na lince, aby získaly shodnou pokojovou teplotu.
- Na mixování použijete nádobu tak širokou, aby byla jen cca o 1 cm širší, než je průměr mixovací hlavy vašeho tyčového mixéru – nejlépe skleněnou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem.
POSTUP
- Do nádoby odpovídající velikosti dáte na dno olej, pak mléko a zcela nahoru hořčici a koření.
- Hlavu tyčového mixéru položíte na dno sklenice se surovinami tak, aby se dotýkala dna.
- Tyčový mixér zapnete na plný výkon. Hlavice se stále dotýká dna, nijak s hlavicí nepohybujete, zůstává statická. Takto mixujete cca 30 vteřin , nebo tak dlouho (záleží na výkonu mixéru) dokud se ode dna nezačne tvořit a směrem vzhůru stoupat hustá emulze.
- Teprve až hmota ve sklenici bude částečně zhoustlá, začnete pomalým pohybem zvedat mixovací hlavici a pomalu mixovat směrem nahoru a dolů (jako píst), občas se na chvilku vrátíte na dno.
- Majonéza by měla být cca do 2 minut hotová.
- Pak přidáte šťávu z citronu, kterou na závěr ještě velice krátce do majonézy zamixujete. Šťáva majonézu dochutí a zajistí ještě větší zhoustnutí majonézy.
Majonéza je připravená k okamžité konzumaci nebo jako surovina např. do pomazánky z tofu nebo do pomazánky květákové.
PRAKTICKÉ
- Aby se majonéza pokaždé povedla, dodržte vždy pořadí vkládaných surovin a pokojovou teplotu všech použitých surovin.
- Většího množství majonézy dosáhnete tím, že všechny uvedené suroviny znásobíte.
- Nedojedenou majonézu stačí v mixovací nádobě uzavřít šroubovacím víčkem a uchovat v lednici, kde vydrží 3 – 4 dny.
- Majonézu ze sklenice nabírejte vždy jen čistou lžičkou (lžičku neolizujte). Majonézu kontaminovanou slinami hned snězte, jinak se zkazí.
Táto vaša majonéza je skvelá. Rýchla, jednoduchá, podarila sa mi na prvý krát. Ďakujem.