SUROVINY
600 g cibule
50 g másla
100 ml suchého bílého vína
1 litr horkého nesoleného domácího zeleninového vývaru
1 rovná polévková lžíce soli (viz níže)
PŘÍPRAVA
- Cibuli oloupete a pokrájíte na tenká čtvrtkolečka.
POSTUP
- V hrnci rozpustíte máslo, přidáte cibuli a restujete na středním plameni tak dlouho, dokud není cibule téměř dohněda – cca 15 minut.
- Pak přilijete k cibuli bílé víno a za stálého míchání necháte cca 1 minutu společně s cibulí probublávat.
- Vlijete horký zeleninový vývar, posolíte a od bodu varu vaříte 20 minut.
PRAKTICKÉ
- Pokud jste zvyklí zeleninový vývar při vaření solit nebo máte zeleninový vývar z jiných zdrojů a je již slaný, uvedené množství soli vynecháte.
- U této polévky se vyplatí vždy uvařit klasický domácí vývar ze zeleniny – posílíte tím nejen celkovou chuť polévky, ale zvýšíte i její vydatnost.
- Cibuli můžete pohodlně orestovat na nepřilnavé pánvi a pak přemístit do polévkového hrnce.
- Aby polévka nebyla tak časově náročná, můžete zeleninový vývar uvařit den předem a pak ho jen ohřát.
- Dobu, co se polévka vaří, využijte k upečení malých sýrových toustíků. Cibulačka doplněná těmito toustíky se rázem změní z běžné polévky na delikatesu.