SUROVINY
1 balení rozváleného listového těsta (250 – 275 g)
200 – 300 g zeleného chřestu
250 g mascarpone (nebo ricotta)
40 g jemně nastrouhaného parmezánu
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je 6 kusů.
Celková energetická hodnota cca 2 230 kcal, jeden kus cca 370 kcal.
PŘÍPRAVA
- Chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Rozválené listové těsto pokrájíte na 6 dílů, vznikne 6 obdélníků.
- U každého obdélníku těsta přehnete všechy jeho čtyři okraje cca o 1 cm směrem ke středu těsta – vytvoříte tak vyvýšený okraj a zároveň ohraničíte plochu, kterou potřít krémem. Upravené těsto přenesete na plech s pečícím papírem.
- Mascarpone smícháte s parmezánem, osolíte a vše důkladně promícháte.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Každý díl těsta potřete krémem z mascarpone tak, aby obvodové přeložené okraje zůstaly nepotřené.
- Na krém pokladete chřest, který jste přiměřeně zkrátili.
- Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péct listové těsto.
Osobně ve své maloobjemové troubě peču takto: nechám rozehřát troubu na 200 °C, řezy vložím do trouby a peču 10 minut. Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.
Tuto jednoduchou chutnou delikatesu podávejte nejlépe vlažnou nebo zastudena.
Řezy doplněné zeleninovým salátem budou chutné i na oběd nebo na večeři.
VARIANTA s ricottou
- Namísto mascarpone můžete použít i ricottu, která je méně tučná (jeden řez pak vychází energeticky na cca 265 kcal).
- Postupujete shodně s receptem, pouze krém méně osolíte (cca 1/2 kávové lžičky soli).
PRAKTICKÉ
- Zbylo vám trochu chřestu a nevíte co s ním ? Ochutnejte chřest se zastřeným vejcem.