CHIPSY Z KADEŘÁVKU

SUROVINY

80 g listů otrhaného kadeřávku bez stonků a středových řapíků
15 ml rostlinného oleje
větší špetka soli

Uvedené množství se vejde na dva menší plechy o velikosti 25 x 38 cm.
Je to 1 větší porce nebo 2 porce drobnější.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu a pro candida dietu fáze I., II. a III.
Celková energetická hodnoca cca 170 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Celé kadeřávkové listy omyjete, necháte okapat a důkladně oschnout.
  • Listy otrháte od středových řapíků (tuhý stonek uprostřed listu) a případné velké kusy listů ještě natrháte na velikost cca 5 x 5 cm.
  • V mističce smícháte olej se solí.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Každý kousek kadeřávku potřete pomocí mašlovačky ochuceným olejem. Potíráte pouze z vrchní strany po celé ploše listu.
  • Pomazané kousky postupně kladete v jedné vrstvě vedle sebe na připravený plech tak, aby se nepřekrývaly.
  • Pečete na 180 °C celkem 6 minut. V polovině pečení plech v troubě otočíte, aby se kadeřávek propekl rovnoměrně.
  • Po vyjmutí z trouby chipsy sesypte z plechu a hned konzumujete. Chipsy jsou křupavé, krásně šustí a úplně se rozplývají na jazyku…

PRAKTICKÉ

  • 80 g otrhaného kadeřávku bývají obvykle 4 velké listy.
  • Pokud nechcete čekat, až kadeřávek samovolně oschne, listy důkladně osušte utěrkou. Tento krok vynechávejte, listy musí být suché, jinak chipsy nebudou křupavé (ale gumové).
  • Můžete použít i olivový olej.
  • Netrhejte kadeřávek na malé kousíčky – jednak proto, že by se špatně mazaly olejem a také proto, že kadeřávek pečením seschne a zmenší svůj objem.
  • Pokud máte na výběr z více mašlovaček, vyberte si na potírání tu, která je podobná štětci a má tvrdší vlákna – s tou to jde nejlépe.
  • Uvedenou dobu pečení berte jako orientační, protože každá trouba peče jinak. Upečené chipsy mají mít barvu tmavě zelenou. Pokud jsou na nich hnědé skvrny (jeden hnědý kousek vidíte na ilustračním foto v horní části talíře), je již připálený a bude chutnat nahořkle. Proto si první pečení ohlídejte, aby neskončilo nezdarem, a čas pečení si upravte podle své trouby.
  • Chipsy můžete i různě dochutit. Přidejte do oleje se solí špetku svého oblíbeného koření nebo dochucovadla – např. sušený česnek, chilli, lahůdkové droždí…
  • Chipsy z kadeřávku jsou elegantním řešením v okamžiku, kdy máte na zahrádce této zeleniny nadbytek a už nikdo nechce jíst z kadeřávku ani karbanátky, ani salát a ani těstoviny. Po chipsech se totiž vždycky jen zapráší…:)