SALÁT Z MLADÉHO KADEŘÁVKU, ČERVENÉ ŘEPY A SÝRA

SUROVINY

Na salát:

50 g otrhaného mladého kadeřávku z letní sklizně
120 g uvařené červené řepy (1 menší řepa o průměru cca 8 cm)
50 g balkánského sýra
zelené natě z 1 naťové cibulky

Na zálivku:

  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 2 kávové lžičky medu
  • 1 kávová lžička octa balzamico
  • špetka soli

Z uvedeného množství je 1 porce salátu jako hlavní chod.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu uvaříte dle tohoto postupu včetně uvedeného koření, necháte trochu zchladnout a oloupete. Pak ji překrojíte na polovinu a pokrájíte na plátky silné 0,5 cm.
  • Kadeřávek otrháte od středového řapíku a nahrubo posekáte nebo rukou natrháte na velikost sousta.
  • Zelené natě cibulky pokrájíte na kolečka.
  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo rozdrobíte rukou.
  • Všechny suroviny na zálivku smícháte v malé mističce v kompaktní hmotu.

POSTUP

  • Kadeřávek rozprostřete na velký talíř.
  • Na něj doprostřed pokladete červenou řepu.
  • Posypete zelenou natí a sýrem.
  • Na závěr přelijete zálivkou a podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Na tento salát se hodí mladý syrový kadeřávek z letní sklizně, který ještě nemá tak houževnaté a pevné listy jako kadeřávek zimní.
  • Vaření jedné řepy kvůli jednomu salátu je časově i finančně poněkud neekonomické. Proto když vaříte řepu na jiný recept, přidejte o jednu nebo dvě řepy do hrnce víc, ať si můžete tento salát připravit výrazně úspornější cestou.
  • Med můžete zaměnit za čekankový sirup bez příchutě.
  • Balkánský sýr můžete nahradit sýrem feta.