TĚSTOVINY S KADEŘÁVKEM

SUROVINY

250 g makarónů
200 – 300 g otrhaného kadeřávku bez stonků
2 středně velké stroužky česneku (10 g)
1/4  – 1/2 rovné kávové lžičky chilli vloček
1/2 rovné kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce parmezánu na posyp

Z uvedeného množství jsou 3 porce jako hlavní chod.

PŘÍPRAVA 

  • Listy kadeřávku operete a pokrájíte najemno.
  • Česnek nakrájíte na tenké plátky, které ještě nadrobno posekáte.
  • Makaróny uvaříte dle návodu, scedíte, propláchnete proudem studené vody a necháte v cedníku okapat.

POSTUP

  • V hluboké pánvi rozehřejete olej.
  • Vsypete česnek, chilli vločky a opékáte, dokud nezačne česnek zlátnout.
  • Hned přidáte kadeřávek, sůl a vše důkladně promícháte, aby se kadeřávek česnekem a chilli obalil.
  • Podlijete 3 lžícemi vody a za průběžného míchání opékáte na středním plameni cca 3 minuty do změknutí kadeřávku.
  • Pak přidáte těstoviny, promícháte s kadeřávkem a ještě cca 2 minuty restujete a mícháte, aby se těstoviny prohřály.
  • Odstavíte z ohně a hned podáváte.

Každou porci posypete 1 lžící parmezánu a těstoviny na talíři můžete ještě pro chuť zakápnout panenským olivovým olejem (není nutné).

PRAKTICKÉ

  • Chilli vloček dejte do pokrmu množství dle svého uvážení. Půl zarovnané kávové lžičky udělá pokrm výrazně pikantní a pálivý.
  • Česnek s chilli  i kadeřávek opékejte na středním plameni, aby česnek v průběhu pečení nezhnědl a nezhořkl.