SUROVINY
150 g celozrnné pšeničné hladké (nebo špaldové) mouky
100 g mletého máku
cca 300 g švestek (váha s peckami)
200 g bílého smetanového jogurtu
50 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)
2 vejce velikosti M
50 ml rostlinného oleje
50 ml studené vody
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli
Celková energetická hodnota cca 2 250 kcal.
PŘÍPRAVA
- Švestky omyjete, rozpůlíte a vypeckujete.
- Chlebovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy prosejete mouku, přidáte mák, cukr, sodu, sůl a promícháte.
- V druhé misce metličkou smícháte jogurt, olej, vejce a vodu.
- Vaječnou směs přilijete k moučné směsi a vše důkladně promícháte.
- Polovinu těsta vlijete do chlebové formy.
- Na těsto rovnoměrně pokladete půlky švestek a zalijete druhou polovinou těsta.
- Formu vložíte do trouby a pečete na 160 °C cca 45 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 160 °C 25 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě 20 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se chlebíček odshora nepřipaloval. - Po upečení chlebíček vyndáte z trouby a necháte ho ve formě vychladnout.
PRAKTICKÉ
- Smetanový jogurt můžete nahradit bílým skyrem bez příchutě.
- Pokud nemáte hustý smetanový jogurt, ale pouze jogurt řídké konzistence, nebudete přidávat 50 ml vody.
- Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle – pokud je špejle, zapíchnutá doprostřed chlebíčku, po vyndání suchá (neobalená těstem), je upečeno.
- Zachutnala vám kombinace máku a švestek? Vyzkoušejte recept na švestkové muffiny s mákem.