SUROVINY
125 g celozrnné žitné mouky
125 g celozrnné hladké mouky
2 vejce velikosti M
60 ml rostlinného oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody
250 ml ovesné smetany
150 – 200 g oblíbené marmelády
10 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)
špetka soli
Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2 400 kcal. Jeden muffin cca 200 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mouky prosijete do mísy a přidáte všechny sypké přísady – sodu, vanilkový cukr, sůl a důkladně promícháte.
- V další misce smícháte metličkou dohromady všechny mokré přísady – ovesnou smetanu, marmeládu, vejce a olej.
- Troubu předehřejete.
- Formu na muffiny vyložíte papírovými košíčky.
POSTUP
- Misku s mokrými ingrediencemi vlijete do mísy se sypkými přísadami a promícháte. Nemusíte vymíchávat zcela dohladka, ale jen tak, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily těsto, které neobsahuje suchá místa.
- Pomocí velké a malé lžíce těstem rovnoměrně naplníte papírové košíčky.
- Pečete v troubě na 190 °C cca 20 minut.
- Zda je upečeno, zjistíte jednoduše: doprostřed muffinu vpíchnete špejli a bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno; pokud na ní ulpí těsto, ještě krátce pečte.
PRAKTICKÉ
- Celozrnnou žitnou mouku můžete nahradit celozrnnou moukou hladkou.
- Ve výběru marmelády se meze nekladou, dejte takovou, jakou máte rádi nebo kterou máte zrovna k dispozici.
- Těsto před vložením do košíčků ochutnejte, zda je pro vás dostatečně sladké a případně ještě doslaďte.
- Tyto muffiny je vhodné péct jen v období, kdy není přísun čerstvého ovoce, které je do muffin výživově výrazně vhodnější než marmeláda.