CHARAKTERISTICKÉ RYSY minimalistické kuchyně

Vnesete-li principy minimalismu do své kuchyně, vznikne z ní místo praktické a účelné, kde forma následuje funkci, kde kvalita vítězí nad kvantitou. Tato definice však zní poněkud suše a nudně a tak tedy ještě jinými slovy:
Oprostíte se od zbytečného a nepotřebného, přestanete se rozptylovat a stresovat, soustředíte se na důležité a nově se začnete do své klidné a pokojné kuchyně těšit.
To už z ní lépe, že?
Podstata minimalistické kuchyně se však neomezuje jen na „velký úklid“ či jednorázovou redukci předmětů a z ní vyplývající benefity, ale jde mnohem dál.
Jaká tedy vlastně je? Pojďme si ji představit a přiblížit si její charakteristické rysy:

VZDUŠNÁ A PROSTORNÁ
Kuchyň, ve které se dá volně dýchat, protože není přeplněna věcmi – je zbavená zbytečných a nepoužívaných kuchyňských předmětů, nástrojů, přístrojů, rádoby kuchyňských pomocníků a je oproštěná od nadbytečných kuchyňských doplňků a dekoračních předmětů.
Je prostorná – není tím však míněna velikost podlahové plochy, ale skutečnost, že se obejde bez zbytečného nábytku, přebytečných prach lapajících předmětů na poličkách či skleněných vitrín s vystaveným hodobožovým nádobím.
V kuchyni jsou jen základní a potřebné kusy – ať už nábytku nebo kuchyňských předmětů…

ČISTÁ A UKLIZENÁ
Kuchyň, kde jsou kuchyňská pracovní plocha a přilehlé povrchy udržovány bez mastnoty a čmouh, sporák se obejde bez zaschlých cákanců a trouba? – ta je tak čistá, že by se z ní dalo jíst :).
Ale není myšlena jen čistota a úklid ve smyslu hygieny, ale i čistota prostoru – v minimalistické kuchyni se nikde nic neválí, nikde nic nepřekáží a jsou v ní jen věci, které do kuchyně náleží (takže třeba štos přečtených novin pod kuchyňským oknem v ní určitě nenajdete)…

PŘEHLEDNÁ A ORGANIZOVANÁ
Kuchyň, kde věci mají své pevné a stálé místo. Kde neztrácíte čas hledáním kuchyňských předmětů s vědomím, že stejně danou věc asi nejspíš nenajdete. V přehledné kuchyni tedy nebudete muset být ani iluzionistou, ani králem improvizace, ani vrcholovým sportovcem – třeba přeborníkem v běhu na tři metry s pekelně horkým pekáčem v rukách k potřebnému dřevěnému prkénku (případně k něčemu, co se prkénku alespoň vzdáleně podobá). 
V organizované kuchyni nepanuje chaos, ale řád a pořádek…

FUNKČNÍ A PRAKTICKÁ
Kuchyň, kterou s radostí a snadno používáte, protože je jednoduchá a dokonale plní svůj účel. Nesvazuje vás svou komplikovaností a složitostí. Není to bezduché mauzoleum blyštících se kuchyňských předmětů a svítících digitálních displejů, kde fungujete jako námezdní síla určená ke spouštění a vypínání přístrojů a k utírání prachu. Ale je to kuchyň skutečná, opravdová a fungující. Vy v ní nejste uvězněni či z nutnosti, ale naopak – rádi a dobrovolně v ní příjemně trávíte čas při vaření snadných a přirozených jídel…

Ve zkratce se dá říci, že minimalistická kuchyň znamená: méně předmětů, méně úklidu, méně stresu – tedy více místa a prostoru, více času, více klidu a pohody – a  to jsou dost pádné důvody k tomu, nad minimalistickou kuchyní popřemýšlet a pokusit se ji doma vytvořit.
To, nakolik bude vaše kuchyň minimalistická, záleží jen a jen na vás – na vašich představách, preferencích a vašem gustu.