SALÁT Z TĚSTOVIN, RUKOLY, ČERNÝCH OLIV A SÝRA

SUROVINY

500 g těstovin (nejlépe fusilli nebo eliche)
100 g vyzrálého sýra niva
75 – 100 g rukoly
1 plechovka černých oliv (brutto 350 g, cca 50 ks oliv)
30 ml panenského olivového oleje
1/2 rovné kávové lžičky soli (nemusí být)

Varianta bez lepku:
použijete bezlepkové těstoviny

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 2 620 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Těstoviny uvaříte dle návodu na obalu a necháte důkladně okapat.
  • Olivy slijete a pokrájíte na kolečka.
  • Rukolu posekáte nahrubo.
  • Sýr nastrouháte najemno.

POSTUP

  • Těstoviny vložíte do velké mísy, zalijete olejem, přidáte sýr a důkladně promícháte.
  • Přidáte pokrájené olivy, rukolu a vše promícháte dohromady.
  • Na závěr salát ochutnáte a případně ještě dosolíte.

Salát můžete podávat vlažný i studený. Studený je vhodný do horkých letních dnů jako oběd či večeře.

PRAKTICKÉ

  • Proč zrovna těstoviny fusilli nebo eliche (po česku spirály, vřetena, vrtule, šrouby) ?
    Protože na tomto druhu těstovin, díky jejich spirálovitému tvaru, krásně drží nastrouhaný sýr.
  • Sýr Niva můžete nahradit sýrem Gorgonzola.
  • Při podávání zastudena (pokud byl předtím salát uložen v lednici), nechte salát zteplat na pokojovou teplotu. Jednak se rozvine chuť sýra a také změkne ztuhlý tuk.