SUROVINY
500 g těstovin (nejlépe fusilli nebo eliche)
100 g vyzrálého sýra niva
75 – 100 g rukoly
1 plechovka černých oliv (brutto 350 g, cca 50 ks oliv)
30 ml panenského olivového oleje
1/2 rovné kávové lžičky soli (nemusí být)
Varianta bez lepku:
použijete bezlepkové těstoviny
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 2 620 kcal.
PŘÍPRAVA
- Těstoviny uvaříte dle návodu na obalu a necháte důkladně okapat.
- Olivy slijete a pokrájíte na kolečka.
- Rukolu posekáte nahrubo.
- Sýr nastrouháte najemno.
POSTUP
- Těstoviny vložíte do velké mísy, zalijete olejem, přidáte sýr a důkladně promícháte.
- Přidáte pokrájené olivy, rukolu a vše promícháte dohromady.
- Na závěr salát ochutnáte a případně ještě dosolíte.
Salát můžete podávat vlažný i studený. Studený je vhodný do horkých letních dnů jako oběd či večeře.
PRAKTICKÉ
- Proč zrovna těstoviny fusilli nebo eliche (po česku spirály, vřetena, vrtule, šrouby) ?
Protože na tomto druhu těstovin, díky jejich spirálovitému tvaru, krásně drží nastrouhaný sýr. - Sýr Niva můžete nahradit sýrem Gorgonzola.
- Při podávání zastudena (pokud byl předtím salát uložen v lednici), nechte salát zteplat na pokojovou teplotu. Jednak se rozvine chuť sýra a také změkne ztuhlý tuk.