PIKANTNÍ ZELENINOVÁ SMĚS nejen na topinky

SUROVINY

1 kg rajčat
1 kg paprik
1/2 kg cibule
1 velká palice česneku (cca 80 g)
1 malá sušená feferonka
100 ml oleje
100 ml jablečného (nebo lihového) octa
15 g cukru
20 g soli
1 rovná kávová lžička mletého pepře

Z uvedeného množství je cca 8 skleniček o objemu 175 ml.
Celková energetická hodnota cca.1.690 kcal.

PŘÍPRAVA

POSTUP

  • Posekanou zeleninu vložíte do velikého hrnce, přidáte všechny ostatní ingredience a důkladně promícháte.
  • Přiklopíte poklicí a přivedete k varu. Pak poklici sundáte a vaříte na mírném ohni bez poklice cca 1 – 2 hodiny, průběžně mícháte.
    Pokud vám bude vyhovovat zeleninová směs konzistence kaše, můžete směs již po jedné hodině varu odstavit z ohně. Čím hustější budete zeleninovou směs chtít, tím déle ji musíte vařit  a tím více míchat, aby se nepřichytávala ke dnu hrnce.
  • Horkou zeleninovou směsí  naplníte skleničky, uzavřete je víčkem, otočíte dnem vzhůru a necháte zcela vychladnout.

Skleničky se zeleninovu směsí uchováváte ve spíži nebo ve sklepě, již otevřenou skleničku v lednici.

VARIACE
Papriky můžete i druhově nakombinovat – např. 650 g slovenská paprika, 200 g  masitá kapie, 150 g beraní rohy. Pokud máte beraní rohy pálivé, výše uvedenou feferonku vynecháte.

PRAKTICKÉ

  • Směs doplněná strouhaným sýrem je výborná na topinky nebo opečený toust. Můžete ji použít i jako základ pod maso nebo ji přimíchat k těstovinám.
  •  V pěkné skleničce můžete zeleninovou směs darovat jako jedlý dárek.