SUROVINY
100 g špaldové mouky hladké
100 g pšeničné mouky polohrubé
50 g třtinového cukru
2 vejce velikosti M
100 ml oleje
100 ml vody
1/2 kávové lžičky jedlé sody
300 – 350 g třešní nebo višní (váha s peckami)
Uvedené množství je do klasické koláčové formu o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 067 kcal.
PŘÍPRAVA
- Třešně omyjete a odtrháte stopky.
- Obě mouky prosejete do mísy.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- K moukám přidáte cukr, vejce, olej, jedlou sodu, vodu a vařečkou vypracujete hladké těsto.
- Těsto přemístíte do koláčové formy. Pomocí stěrky nebo spodní strany lžíce, kterou průběžně namáčíte ve studené vodě, těsto rozprostřete po celé ploše formy.
- Na těsto rovnoměrně rozmístíte třešně.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190 °C cca 25 minut, ke konci pečení hlídejte.
Výsledkem je vláčná a trochu zdravější varianta bublaniny, na které si pochutnají i ti, kteří mají laktózovou intoleranci.
PRAKTICKÉ
- Pokud třešně ponecháte s peckami, tíhou se zanoří do těsta. Při pohledu na upečený moučník tak vzniká dojem, že bublá – a proto se mu říká bublanina.
- Pokud třešně vypeckujete, zůstanou po upečení na povrchu koláče. Před podáváním můžete tento třešňový koláč ještě „pocukrovat“ kokosem jako na fotografii.
Recepty vypadá dost dobrý, neslibuje, že jej budu milovat (😤alergie) a není v něm prdopeč👍.
Jdu do něj.