TĚSTOVINY S BROKOLICÍ

SUROVINY

250 g těstovin
500 g brokolice
16 g česneku (2 veliké stroužky)
50 ml panenského olivového oleje
1 rovná kávová lžička soli
1/4 rovné kávové lžičky chilli vloček
1 polévková lžíce soli do vody na těstoviny
1/2 polévkové lžíce soli do vody k brokolici

Recept je vhodný pro candida dietu fáze II. a III.

Celková energetická hodnota cca 1.491 kcal.

Z uvedeného množství jsou 3 porce.

PŘÍPRAVA

  • Brokolici odstraníte košťál a hlavu brokolice rozdělíte na 4 stejně velké kusy, které vložíte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříte zcela doměkka cca 8 – 10 minut. Pak scedíte a propláchnete proudem studené vody.
  • Uvařené růžičky brokolice pokrájíte nahrubo, stonky růžic pokrájíte najemno.
  • Těstoviny uvaříte v osolené vodě na skus (al dente) dle návodu.
  • Česnek posekáte nadrobno.

POSTUP

Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíte olej, přidáte česnek a restujete do té doby, dokud se nerozvoní. Pak přidáte chilli vločky a restujete dozlatova ještě cca 2 minuty.

Přidáte brokolici, sůl, vše promícháte a cca 2 – 3 minuty zprudka opékáte a mícháte – v této fázi se růžičky brokolice rozpadnou na malinké kousky (pokud by se nechtěly samy rozpadnout, pomůžete jim vařečkou).
Následně přidáte těstoviny, vše důkladně promícháte, aby se těstoviny obalily kousky brokolice a ještě cca 3 – 4 minuty na mírném ohni prohříváte a pak hned podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Těstoviny jsou chutné jen takto samotné, už nic dalšího ke zlepšení chuti nepotřebují. Kdo si však nedokáže představit těstoviny bez parmezánu, tak si těstoviny posype – ale jen zlehka, aby výrazná chuť sýra nepřebila jemnou brokolicovou chuť.
  • V horkých dnech jsou chutné tyto těstoviny i studené – jako salát.

POSTNÍ VARIANTA

Běžné těstoviny nahradíte celozrnnými nevaječnými těstovinami nebo těstovinami žitnými.