SUROVINY
cca 250 g malých keříčkových rajčat
40 ml olivového oleje
2 větší stroužky česneku (6 g)
1 rovná polévková lžíce sušené bazalky
1/2 kávové lžičky soli
25 g parmezánu výraznější chuti
Z uvedeného množství jsou dvě porce.
Celková energetická hodnota cca 520 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rajčata rozkrájíte na polovinu.
- Česnek prolisujete.
- Parmezán nastrouháte najemno.
- V misce smícháte olej, sůl, bazalku, prolisovaný česnek a pomocí vidličky vytvoříte pastu.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Rajčata vyskládáte do zapékací misky o velikosti 20 x 20 cm řeznou stranou nahoru.
- Vzniklou pastou rovnoměrně potřete řezy rajčat.
- Na závěr posypete parmezánem.
- Vložíte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečete 15 minut.
PRAKTICKÉ
- Výsledkem jsou pikantní voňavá rajčátka, která stačí jen doplnit pečivem a máte výbornou lehkou letní večeři.
- Takto upravená rajčata se uplatní i jako příloha vhodná třeba k rybě nebo k pečenému masu.
- Velmi chutná jsou také k slanému tvarohovému závinu s pažitkovým pestem.