SUROVINY
cca 250 g malých keříčkových rajčat
40 ml olivového oleje
2 větší stroužky česneku (6 g)
1 rovná polévková lžíce sušené bazalky
1/2 kávové lžičky soli
25 g parmezánu
Z uvedeného množství jsou 2 porce s přílohou jako hlavní chod nebo 4 porce přílohové.
Celková energetická hodnota cca 520 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rajčata rozkrájíte na polovinu.
- Česnek prolisujete.
- Parmezán nastrouháte najemno.
- V misce smícháte olej, sůl, bazalku, prolisovaný česnek a pomocí vidličky vytvoříte řídkou pastu.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Rajčata vyskládáte do zapékací misky o velikosti 20 x 20 cm řeznou stranou nahoru.
- Pomocí kávové lžičky pastu rovnoměrně navrstvíte na řezy rajčat.
- Na závěr posypete parmezánem.
- Vložíte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečete 15 minut.
Výsledkem jsou pikantní voňavá rajčátka, která stačí jen doplnit pečivem a máte výbornou lehkou letní večeři.
PRAKTICKÉ
- Pro kvalitní výsledek je potřeba použít zralá a chutná rajčata.
- Parmezán můžete nahradit nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem.
- Takto upravená rajčata se uplatní i jako příloha vhodná třeba k rybě nebo k pečenému masu.