KVĚTÁKOVÁ POMAZÁNKA SE ŠUNKOU

SUROVINY

500 g květáku
80 g majolky (cca 3 polévkové lžíce)
100 g kvalitní šunky
1 rovná kávová lžička soli
velká špetka pepře

Na uvaření květáku:
2 litry vody
1 polévková lžíce soli

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 850 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Květák očistíte a rozdělíte na 8 – 10 přibližně stejně velkých růžiček.
  • V hrnci přivedete k varu 2 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíte růžičky květáku, počkáte až opět vzejde var  a od bodu varu vaříte na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut. Uvařený květák scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte na sítu důkladně okapat a vychladnout.
  • Šunku pokrájíte na drobné kousky.

POSTUP

  • Růžice květáku vložíte do mísy a rozmačkáte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  • Přidáte majonézu, šunku, posolíte, popepříte a důkladně promícháte.
  • Pokud vás netlačí čas, nechte pomazánku proležet, aby se propojily chutě.

CHUŤOVÉ OBMĚNY

Pokud se nespokojíte s jednoduchou květákovou chutí, můžete pomazánku různě doladit podle toho, co zrovna máte v lednici:

  • přidat 2 – 3 vajíčka uvařená natvrdo a pokrájená na drobné kostičky
  • přidat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku
  • přidat 100 g nastrouhaného uzeného tofu
  • přidat 100 g nastrouhaného balkánského sýra

PRAKTICKÉ

  • Vodu na uvaření květáku si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
  • Kromě běžného namazání na chléb či pečivo, se tato pomazánka hodí také jako základní vrstva obložených chlebíčků.