O FENYKLU

Řeč bude o fenyklu sladkém, o jeho nadzemních hlízách, které se řadí k zimní zelenině a používají se v kuchyni k přípravě chutných jídel.
O fenyklu, který buď milujeme anebo nepozřeme…:).

Proč je dobré fenykl jíst ?
Hlízy fenyklu působí blahodárně na naše zažívací ústrojí a s tím spojené neduhy jako je zácpa a nadýmání.
Také vláknina obsažená ve fenyklu, udělá v našich střevech kus dobré práce a přispívá k detoxikaci těla.
Z minerálů pak stojí za zmínku draslík, který působí močopudně a tím nám napomáhá s odstraňováním škodlivých látek z těla. Ten zároveň společně s obsaženým hořčíkem posiluje naše nervy a zajišťuje naši psychickou pohodu.
Fenykl je také zdrojem vitamínu C, což oceníme především v zimním období a na jaře, kdy posiluje náš imunitní systém.
Obsahuje minimum kalorií, je dietní zeleninou, která váže tuky již ve střevech a ty tak nemají šanci se usadit v tukových polštářích.
Obsažené silice dodávají fenyklové hlíze onu známou „pendrekovou“ (lékořicovou) chuť, pro kterou je buď opěvován nebo nenáviděn…:).

Jak vybrat v obchodě ten správný ?
V obchodě vybírejte menší bulvy, protože jsou sladší a křehčí než bulvy velké.
Sáhněte v regálu pouze po bílých (tedy nejmladších) bulvách, které nemají na sobě hnědavé skvrny, otlaky a celkově vypadají nepoškozeně a svěže.

 Co s fenyklem v kuchyni ?
Nejprve si fenykl připravíte:
Odstraníte zbytek kořene.  Odloupnete dvojici vrchních tvrdších listů – pokud je fenykl malý, tak většinou vrchní listy tvrdé nebývají a tím tento krok odpadá a hlízu stačí jen důkladně omýt.
Odříznete též zelené řapíky, které bývají tvrdé a vláknité – a tím je fenykl  již uzpůsobený dalšímu zpracování a záleží jen na vás, zda ho zpracujete dle receptů studené nebo teplé kuchyně.
Jemnou nať podobnou kopru z řapíků můžete otrhat a použít do zeleninového salátu nebo jako přízdobu jídla.
Fenyklové řapíky a vrchní listy  nemusíte vyhodit –  můžete je zhodnotit v zeleninovém vývaru.

Ve studené kuchyni se používá především do salátů, kde je preferována ona charakteristická lékořicová chuť fenyklu. Do salátů se fenykl krájí na velmi tenké proužky.
Vyzkoušejte třeba :
Fenyklový salát s pomerančem upravený naslano či nasladko
Fenyklový salát s řapíkatým celerem a mozzarellou

Díky tepelné úpravě (nejčastěji povaření ve slané vodě) se lékořicová chuť fenyklu velmi zjemní, téměř se vytrácí a mění se na chuť sladkou. Teplý fenykl se používá jako příloha k masům, k rybě, do rizota, do těstovin… Můžete ho však i dusit, zapékat, péct…

© autorský text
informace o léčivých účincích čerpány z knihy Oberbeil – Lentz: Léčba ovocem a zeleninou, Fortuna Libri, 2003 a z knihy Lánská – Zemina: Od artyčoku po zelí, zelenina v kuchyni, Květ, 1998.