1 středně velký fenykl
1 pomeranč
2 polévkové lžíce oleje
půl kávové lžičky soli
špetka pepře
nebo
1/3 kávové lžičky mleté skořice
1 kávová lžička vanilkového cukru
Fenyklu odstraníte zbytek kořene a dvojici vrchních listů.
Odříznete též zelené řapíky, které bývají tvrdé a vláknité.
Jemnou nať podobnou kopru z řapíků však otrháte – tu na závěr přidáte do salátu.
Fenykl podélně rozkrojíte na polovinu, položíte řeznou stranou na prkénko a pokrájíte na velmi tenoučké proužky (jako cibuli).
Pomeranč oloupejte tak, abyste získali co nejčistší měsíčky bez bílých vláken a zbytků bílé dužiny.
Jednotlivé měsíčky pomeranče pokrájejte na menší kousky a vsypte do mísy k fenyklu.
Varianta naslano :
Přidejte panenský olivový olej, sůl, trošičku pepře a vše důkladně promíchejte.
Na závěr salát posypejte najemno natrhanou fenyklovou natí.
Varianta nasladko :
Do sladké varianty dávám více pomeranče – odhadem tolik, aby opticky byl salát více oranžový než bílý :).
Přidáte panenský řepkový olej, mletou skořici, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte.
Na závěr salát posypejte najemno natrhanou fenyklovou natí nebo třeba rozinkami.
Vaše vytříbené chuťové buňky jistě ocení lahodně překvapivou chuťovou kombinaci nasládlé lékořicové chuti fenyklu a nakyslého pomeranče…:)