SUROVINY
150 g cibule
400 g vařené cizrny
200 g bílé části pórku
30 ml rostlinného oleje
1 rovná polévková lžíce sladké mleté papriky
2 rovné kávové lžičky soli
300 + 100 ml horké vody
Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 3-4 porce s přílohou.
PŘÍPRAVA
- Cizrnu uvaříte doměkka a scedíte nebo cizrnu konzervovanou propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Cizrnu rozdělíte na dvě poloviny. Jednu polovinu zalijete 300 ml horké vody a rozmixujete na hladký krém.
- Pórek pokrájíte na kolečka silná 1 cm.
POSTUP
- V hluboké pánvi nebo v kastrolu zpěníte na oleji cibuli a až začne zlátnout, přidáte mletou papriku. Vše 1 minutu restujete a stále mícháte.
- Vlijete rozmixovanou část cizrny, osolíte, přivedete k varu, přiklopíte poklicí a na mírném ohni vaříte
5 minut. - Vsypete druhou polovinu cizrny a pórek.
- Pokud bude hmota velmi hustá, přidáte ještě 100 ml horké vody, přivedete k varu a ještě cca 5 minut na mírném ohni pod poklicí provaříte.
Podáváte samotné nebo s přílohou – vhodný je opečený domácí žitný chléb nebo vařená rýže.
VARIANTY
- Pro zvýšení vydatnosti pokrmu můžete přidat společně s pórkem do pokrmu cca 200 g uzeného tofu pokrájeného na kostky.
- Můžete přidat papriku Ramiro, kterou pokrájíte na kostičky a společně s pórkem vsypete k cizrně.
- Mletou sladkou papriku můžete nahradit mletou paprikou uzenou.
- Pro ostrou verzi jídla můžete posypat na talíři chilli vločkami, případně vločky přidat rovnou do vaření v množství cca 1/2 rovné kávové lžičky.
PRAKTICKÉ
- Mletou papriku při restování stále míchejte, aby se nespálila a nezhořkla.
- Pórek by se neměl rozvařit, měl by jen změknout, ale zůstat křupavý.
- Pokrm se velmi dobře snoubí s broskvovým kompotem.