SUROVINY
- 400 g vařené cizrny
- 250 g mrkve
- 150 g cibule
- 70 g ovesných vloček
- 30 g lněného semínka
- 2 velké stroužky česneku (12 g)
- 1 rovná kávová lžička majoránky
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička plnotučné hořčice
- 1 kávová lžička dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje pod cibuli
- 70 ml studené vody
- 2 polévkové lžíce oleje na vymazání
Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
PŘÍPRAVA
- Uvařenou cizrnu posekáte v sekáčku na zeleninu.
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
- Mrkev nastrouháte nahrubo nebo též posekáte.
- Česnek prolisujete.
- Lněné semínko rozmixujete dohladka se 70 ml studené vody.
- Plech vyložíte pečícím papírem a potřete pomocí mašlovačky 1 lžící oleje.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Na oleji restujete cibulku a až začne zlátnout, přidáte česnek a cca 1 minutu restujete a mícháte.
- Přidáte mrkev a 3 minuty vše zprudka restujete a mícháte. Odstavíte z ohně a necháte trochu zchladnout.
- Do mísy k cizrně přidáte rozmixované lněné semínko, majoránku, sůl, obě hořčice a promícháte.
- Přidáte celý obsah z pánve.
- Na závěr přisypete ovesné vločky a celou směs důkladně promícháte.
- Směs necháte půl hodiny v pokojové teplotě odležet a pak naposledy promícháte.
- Z těsta postupně odebíráte množství velikosti většího vejce, rukama tvoříte placky o průměru 8 cm a vysoké 1,5 cm. Vytvoříte 12 karbanátků, které postupně kladete na připravený plech.
- Na závěr pomocí mašlovačky karbanátky shora potřete 1 lžící oleje.
- Pečete v troubě na 190 °C cca 35 minut. Po 20 minutách pečení karbanátky otočíte a dopečete.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.