SUROVINY
- 250 g instantní kukuřičné polenty
- 1 litr horké vody
- 3 rovné kávové lžičky soli
Uvedený poměr polenty a vody je pouze orientační. Poměry i doba vaření
se u jednotlivých výrobců polenty liší. Řiďte se proto návodem na obalu.
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Čtyři zavařovací sklenice nebo hrníčky rovného válcovitého tvaru o objemu
cca 250 – 300 ml napustíte po okraj studenou vodou.
POSTUP
- Do vroucí osolené vody pomalu a za stálého míchání vsypete instantní polentu.
- Na velmi mírném ohni a za stálého míchání vaříte 3 minuty a pak odstavíte z ohně.
- Vylijete vodu ze sklenic či hrníčků. Případné zbytky vody nevysušujete.
- Uvařenou polentovou kaši přemístíte do sklenic pomocí velké a malé lžíce a trochu ji upěchujete.
- Kaši necháte v pokojové teplotě ztuhnout.
Pro snadné vyklopení: plnou sklenicí několikrát zatřesete, otočíte ji dnem vzhůru
a ztuhlá polenta ze sklenice vyběhne. S vyndáním vám může ještě pomoci vidlička zapíchnutá doprostřed polentového válečku.
Polentový váleček pokrájíte na plátky a vzniklá kolečka použijete obdobně jako klasický knedlík.
Ohříváte stejně jako klasický knedlík – na pařáčku, v napařovací vložce nebo třeba
na pánvi.
PRAKTICKÉ
- Pokud nemáte hrníčky či sklenice potřebného tvaru, tak uvařenou hmotu nalijete do zapékací misky nebo mísy. Knedlík ve výsledné podobě pouze nebude mít klasický kulatý tvar.
- Knedlíky vydrží v lednici až 4 dny.
- Hodí se např. k mrkvové omáčce, k houbovému guláši nebo k dušenému červenému zelí.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.