POSTNÍ ČOČKOVÁ POLÉVKA S TOFU PÁRKEM

SUROVINY

  • 250 g hnědé čočky
  • 150 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 3 tofu párky
  • 2 veliké stroužky česneku (10 g)
  • 1 bobkový list
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 rovné kávové lžičky soli
  • 1 l studené vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Čočku properete a namočíte na dvě hodiny do studené vody. Pak čočku slijete, propláchnete na sítu studenou vodou a necháte okapat.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
  • Česnek prolisujete.
  • Tofu párky pokrájíte na kolečka silná 1 cm.

POSTUP

  • Na rozehřátém oleji necháte zesklovatět cibuli.
  • Přidáte česnek a až se rozvoní, vsypete mrkev a vše společně cca 3 minuty zprudka restujete a mícháte.
  • Přilijete vodu, vsypete čočku, přidáte bobkový list a přivedete k varu.
  • Následně teplotu zmírníte a pod pokličkou vaříte cca 30 minut do změknutí čočky.
  • Z polévky vyndáte bobkový list.
  • Aby polévka získala tu správnou konzistenci, tak přibližně třetinu hmoty polévky vyjmete z hrnce, rozmixujete dojemna a vlijete zpět do polévky.
  • Na závěr přidáte pokrájené tofu párky, osolíte, polévku ještě 5 minut na mírném ohni provaříte a můžete podávat.

PRAKTICKÉ

  • Tofu párky lze vynechat, případně je zaměnit za uzené tofu pokrájené na kostičky.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.