100 g špaldové mouky hladké
100 g pšeničné mouky polohrubé
50 g cukru
2 vejce
100 ml oleje
50 ml vody
1 rovná kávová lžička jedlé sody
300 – 350 g třešní nebo višní (váha s peckami)
Uvedené množství je na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota: cca 2067 kcal
Obě mouky prosejete do mísy, přidáte všechny ostatní ingredience mimo třešní a vařečkou vypracujete hladké těsto.
Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem a přemístíte do ní těsto – pokud se vám nebude chtít těsto samo rozprostřít po celé ploše formy, pomůžete si spodní stranou lžíce nebo stěrkou, kterou průběžně namáčíte ve studené vodě.
Po celé ploše těsta rovnoměrně rozmístíte třešně.
Pokud třešně ponecháte s peckami, tíhou klesnou do těsta a vytvoří bublaninový efekt. Když je vypeckujete, zůstanou třešně na povrchu těsta.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut – ke konci doporučuji hlídat.
Výsledkem je vláčná, nadýchaná a trochu zdravější varianta bublaniny.
Obměna :
třešně vypeckujte ( zůstanou po upečení na povrchu koláče) a před podáváním koláč „pocukrujte“ kokosem.
A proč název bublanina ?
Zapečením (vnořením) ovoce do těsta vzniká při pohledu na moučník dojem, že bublá…
Recepty vypadá dost dobrý, neslibuje, že jej budu milovat (😤alergie) a není v něm prdopeč👍.
Jdu do něj.