TRHANEC Z BÍLÉHO ZELÍ

SUROVINY

  • 500 g očištěného bílého zelí bez košťálu (nejlépe zelí špičaté)
  • 100 g celozrnné hladké mouky
  • 2 vejce velikosti M
  • 20 g snítek kopru (1 veliká vrchovatá hrst snítek čerstvého kopru nebo 1 polévková lžíce kopru sušeného)
  • 1 rovná polévková lžíce soli
  • 2 polévkové lžíce oleje na vymazání (cca 28 g)

Z uvedeného množství jsou 2 menší porce nebo jedna porce veliká.
Celková energetická hodnota cca 920 kcal.
Uvedené množství je vhodné na pečící plech o velikosti cca 30×42 cm (nebo  větší).

PŘÍPRAVA

  • Zelí nakrouháte na velmi jemné nudličky 1- 2 mm a vložíte do veliké mísy. Zelí posolíte, promícháte, rukama řádně promačkáte a necháte cca 15 minut odležet – zelí zkřehne a pustí šťávu.
  • Plech vyložíte pečícím papírem a pomocí mašlovačky papír potřete olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Ke zkřehlému zelí prosejete mouku, přidáte vejce, kopr a vše důkladně promícháte.
  • Zelnou směs rovnoměrně rozvrstvíte pomocí stěrky po celé ploše plechu a vložíte do trouby.
  • Pečete při 190 °C  na středním roštu cca 40 minut dozlatova.
  • Po vyjmutí z trouby necháte trhanec krátkou chvilku zchladnout a pak ho rukou postupným oddělováním od pečícího papíru trháte na větší kousky, které kladete na talíř a hned podáváte.

PRAKTICKÉ

  • I když je použit pečící papír, je potřeba ho pomazat olejem – jinak trhanec od papíru neoddělíte.
  • Můžete použít i rozměrově větší plech a zelnou hmotu rozprostřít v celé ploše – jen si ke konci pečení trhanec v troubě pohlídejte, bude upečen o trochu rychleji.