SUROVINY
250 g makarónů
200 – 300 g otrhaného kadeřávku bez stonků
2 středně velké stroužky česneku (10 g)
1/4 – 1/2 rovné kávové lžičky chilli vloček
1/2 rovné kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce parmezánu na posyp
Z uvedeného množství jsou 3 porce jako hlavní chod.
PŘÍPRAVA
- Listy kadeřávku operete a pokrájíte najemno.
- Česnek nakrájíte na tenké plátky, které ještě nadrobno posekáte.
- Makaróny uvaříte dle návodu, scedíte, propláchnete proudem studené vody a necháte v cedníku okapat.
POSTUP
- V hluboké pánvi rozehřejete olej.
- Vsypete česnek, chilli vločky a opékáte, dokud nezačne česnek zlátnout.
- Hned přidáte kadeřávek, sůl a vše důkladně promícháte, aby se kadeřávek česnekem a chilli obalil.
- Podlijete 3 lžícemi vody a za průběžného míchání opékáte na středním plameni cca 3 minuty do změknutí kadeřávku.
- Pak přidáte těstoviny, promícháte s kadeřávkem a ještě cca 2 minuty restujete a mícháte, aby se těstoviny prohřály.
- Odstavíte z ohně a hned podáváte.
Každou porci posypete 1 lžící parmezánu a těstoviny na talíři můžete ještě pro chuť zakápnout panenským olivovým olejem (není nutné).
PRAKTICKÉ
- Chilli vloček dejte do pokrmu množství dle svého uvážení. Půl zarovnané kávové lžičky udělá pokrm výrazně pikantní a pálivý.
- Česnek s chilli i kadeřávek opékejte na středním plameni, aby česnek v průběhu pečení nezhnědl a nezhořkl.