SUROVINY
200 g ricotty (syrovátkový sýr)
190 – 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
2 polévkové lžíce vanilkového cukru (30 g)
2 vrchovaté polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 hrsti sladkého drobného ovoce (jahody, maliny, borůvky)
1 polévková lžíce strouhaného kokosu (nemusí být)
Z uvedeného množství jsou 2 porce.
PŘÍPRAVA
- Pšeničné klíčky upražíte na teflonové pánvi dozlatova: klíčky vsypete na suchou pánev bez tuku a budete je stále míchat. Klíčky budou postupně měnit barvu. Až bude barva zlatavá (ne hnědá), hned klíčky přesypete do mísy – nenechávejte je v pánvi, zbytkové teplo by je mohlo připálit.
POSTUP
- Do mísy k opraženým klíčkům přidáte cukr, ricottu, zakysanou smetanu a vše důkladně promícháte.
- Do poháru dáte na dno trochu ovoce a přidáte polovinou ochucené smetanové hmoty.
- Vršek dezertu dozdobíte ovocem a můžete ještě posypat strouhaným kokosem.
- Stejně vytvoříte i druhý pohár.
- Dezert necháte odpočinout alespoň půl hodiny v lednici – chuť nasládlých upražených klíčků se krásně prolne se smetanovým základem a vytvoří jemně „sušenkovou“ příchuť.
PRAKTICKÉ
- Nemáte pšeničné klíčky? Nevadí. Můžete je nahradit např. kakaovými BeBe sušenkami v množství 50 g. Stačí je jen pomocí kuchyňského válečku rozválet v mikrotenovém sáčku na jemnou drť a použít místo klíčků.