Sušené lněné lupínky s parmezánem

Přidáno dne 06.12.2015

120 g lněných semínek
200 ml studené vody
40 g strouhaného parmezánu
1 kávová lžička sušené bazalky
sůl

Z tohoto množství je cca 150 g tj. asi 20 lupínků.

Lněná semínka zalijete vodou a necháte přes noc nabobtnat.

K semínkům přidáte sýr a bazalku (případně ještě sůl – záleží na slanosti sýra) a důkladně vše smícháte dohromady – vznikne poněkud lepivá a mazlavá hmota.

A teď nastává otázka – jak tuto lepivou hmotu dostat na síto sušičky ?
Mě osobně se osvědčila tato metoda :
Navléknu si tenké igelitové rukavice (aby se mi nelepilo těsto na ruce) a z hmoty odeberu kousek o velikosti vlašského ořechu. Z něj na dlani vytvořím tenkou placičku a tu položím na síto sušičky, kde ji ještě mírným tlakem rozprostřu do průměru cca 8 cm – takto pokračuji, dokud mám „těsto“ – většinou pokryji placičkami 4 síta sušičky (cca 5 placiček na jedno síto).

Sušíte v sušičce dokřupava – což je asi 4 hodiny (záleží na tom, jak tenké placičky se vám podaří vytvořit).

Pokud by vám nešly usušené lupínky ze síta jednoduše sebrat, trochu jim pomozte zespoda – tím, že je síto pružné a zatlačíte na lupínky zespoda síta, krásně se odlepí (ale většinou to není potřeba).

Doporučená denní dávka lněného semínka je cca 30 g což odpovídá asi 5 placičkám.

Lupínky uchovávám v dobře uzavřené nádobce.

A zde pro zvědavce něco více  o lněném semínku :).

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *