SRBSKÉ RIZOTO (bezmasé)

SUROVINY

300 g rýže arborio
200 g cibule
200 g čerstvých žampionů
1 červená paprika kapie (cca 150 g)
1 plechovka sterilovaného hrášku (210 g brutto, 130 g netto)
70 g konzervovaného rajčatového protlaku
3 středně velké stroužky česneku (15 g)
600 ml horkého nesoleného domácího zeleninového vývaru
15 ml rostlinného oleje (1 polévková lžíce)
2 rovné kávové lžičky soli
1 kávová lžička mleté sladké papriky
100 – 200 g sýra typu eidam na posyp

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1 400 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Výše uvedené množství soli je určeno do rizota vařeného z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.

PŘÍPRAVA

  • Rýži propláchnete ve studené vodě a necháte okapat.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Papriku pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Žampiony pokrájíte na velikost sousta ca 2 x 2 cm.
  • Česnek prolistujete.
  • Hrášek propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
  • Zeleninový vývar zahřejete k bodu varu.
  • Sýr nastrouháte najemno.

POSTUP

  • V hluboké pánvi nebo kastrolu na rozehřátém oleji necháte zesklovatět cibuli.
  • Vsypete žampiony a na prudkém ohni vše restujete za stálého míchání cca 5 minut, dokud nejsou cibule i žampiony dozlatova.
  • Přidáte sůl, česnek, mletou papriku, rajský protlak a ještě 1 minutu restujete.
  • Zalijete horkým vývarem, vsypete rýži a červenou kapii. Vše promícháte a přivedete k varu.
  •  Přiklopíte poklicí a dusíte na mírném ohni cca 30 – 35 minut, dokud není rýže měkká. Občas promíchejte. Pokud by se rýže přichytávala ke dnu, přilejete ještě pár lžic vývaru nebo horké vody.
  • Přidáte hrášek a ještě cca 1 minutu provaříte a pak odstavíte z ohně.

Rizoto podáváte sypané strouhaným sýrem a doplněné kyselou okurkou nebo kimchi.

PRAKTICKÉ

  • Pokud zrovna nedisponujete domácím zeleninovým vývarem, můžete použít domácí sušenou zeleninovou směs – k 600 ml horké vody přidáte 1 vrchovatou polévkovou lžíci sušené zeleniny.
  • Na posyp můžete místo eidamu použít také parmezán.
  • Pokud místo konzerovaného přislazovaného rajčatového protlaku použijete protlak čerstvý domácí, bude jídlo vhodné i pro candida dietu fáze I. a II.