SALÁT Z BÍLÉHO ZELÍ, KOPRU A MRKVE

SUROVINY

600 g bílého zelí (nejlépe rané špičaté zelí)
150 g mrkve
20 g otrhaných snítek kopru (1 veliká vrchovatá hrst)
100 g majolky
1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství jsou 3 porce jako hlavní jídlo nebo 6 – 8 porcí salátu jako příloha.

Celková energetická hodnota cca 960 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Hlávku zelí rozkrojíte vejpůl, vykrojíte tvrdý středový košťál a nakrouháte na velmi tenké nudličky široké 2 – 3 mm.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Otrhané snítky kopru posekáte nožem.

POSTUP

  • Pokrájené zelí dáte do mísy, posolíte a rukama řádně promícháte a promačkáte – tím zelí změkne a pustí šťávu.
  • Přidáte mrkev, kopr, majolku, vše důkladně promícháte a můžete podávat.
  • Pokud čas dovolí, můžete nechat salát odležet v lednici cca 2 hodiny nebo třeba i přes noc – chutě se krásně propojí.

PRAKTICKÉ

  • V teplých jarních a letních dnech si můžete dát salát s pečivem jako osvěžující studený oběd.
  • Vhodný je i jako příloha – třeba ke grilovanému masu, pečené rybě nebo k zeleninovým karbanátkům.


Špičaté zelí je nasládlé, křehké a šťavnaté – na saláty více než vhodné.
Poměrně snadno ho seženete na farmářských trzích, ale objevuje se i v klasických obchodních řetězcích.