SALÁT Z BÍLÉHO ZELÍ, KOPRU A MRKVE

600 g bílého zelí (nejlépe rané špičaté zelí)
150 g mrkve
20 g otrhaných snítek kopru (1 veliká vrchovatá hrst)
1 rovná kávová lžička soli
100 g majolky

Z uvedeného množství jsou 3 porce jako hlavní jídlo nebo 6 – 8 porcí salátu jako příloha.

Celková energetická hodnota cca 960 kcal.

Hlávku zelí rozkrojíte vejpůl, vykrojíte tvrdý středový košťál a nakrouháte na velmi tenké nudličky široké 2 – 3 mm.

Mrkev nastrouháte nahrubo.

Otrhané snítky kopru posekáte nožem.

Pokrájené zelí dáte do mísy, posolíte a rukama řádně promícháte a promačkáte – tím zelí změkne a pustí šťávu.

Přidáte mrkev, kopr, majolku, vše důkladně promícháte a můžete podávat.
Pokud čas dovolí, můžete nechat salát odležet v lednici cca 2 hodiny nebo třeba i přes noc – chutě se krásně propojí.

V teplých jarních a letních dnech si můžete dát salát s pečivem jako osvěžující studený oběd.
Vhodný je však i jako příloha – třeba ke grilovanému masu, pečené rybě nebo k zeleninovým karbanátkům.

Rané špičaté zelí je nasládlé, křehké a šťavnaté – na saláty více než vhodné.
Poměrně snadno ho seženete na farmářských trzích, ale objevuje se i v klasických obchodních řetězcích.