SUROVINY
600 g bílého zelí (nejlépe rané špičaté zelí)
150 g mrkve
20 g otrhaných snítek kopru (1 veliká vrchovatá hrst)
100 g majolky
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství jsou 3 porce jako hlavní chod nebo 6 – 8 porcí přílohových.
Celková energetická hodnota cca 960 kcal.
PŘÍPRAVA
- Hlávku zelí rozkrojíte vejpůl, vykrojíte tvrdý středový košťál a nakrouháte na velmi tenké nudličky široké 2 – 3 mm.
- Mrkev nastrouháte nahrubo.
- Otrhané snítky kopru posekáte nožem.
POSTUP
- Pokrájené zelí dáte do mísy, posolíte a rukama řádně promícháte a promačkáte – tím zelí změkne a pustí šťávu.
- Přidáte mrkev, kopr, majolku, vše důkladně promícháte a můžete podávat.
- Pokud čas dovolí, můžete nechat salát odležet v lednici cca 2 hodiny nebo třeba i přes noc – chutě se krásně propojí.
PRAKTICKÉ
- V teplých jarních a letních dnech si můžete dát salát s pečivem jako osvěžující studený oběd.
- Vhodný je i jako příloha – třeba ke grilovanému masu, pečené rybě nebo k zeleninovým karbanátkům.
- Bílé zelí můžete nahradit zelím pekingským.
- Čerstvý kopr můžete nahradit koprem sušeným v množství 2 rovné kávové lžičky do uvedeného množství zelí.
Špičaté zelí je nasládlé, křehké a šťavnaté – na saláty více než vhodné.
Poměrně snadno ho seženete na farmářských trzích, ale objevuje se i v klasických obchodních řetězcích.