Restovaná růžičková kapusta

15 ks růžiček kapusty
plátek másla o síle 3 cm
sůl

Z uvedeného množství jsou 4 přílohové porce nebo 2 porce jako hlavní chod.

Růžičkám odstraníte vrchní špinavé či zavadlé lístky a košťál co nejvíce seříznete. Následně je omyjete, osušíte, každou růžičku rozpůlíte na polovinu a na řezu důkladně posolíte (posolte hustěji, než jste zvyklí si solit chléb s máslem).

V širokém kastrolu – tak širokém, aby se na dno vešly všechny kapustičky – rozpálíte máslo, vložíte na něj kapustičky posoleným řezem dolů a pečete do zlatohněda.

Pak kapustičky otočíte, vypnete hořák, necháte kastrol stát na horké plotýnce, zakryjete ho pokličkou a necháte kapustičky dojít – to trvá 5 – 10 minut (záleží na velikosti kapustiček).

Výsledkem jsou svěží, křupavé a jemně nasládlé kapustičky, po kterých se jen zapráší.

Jsou výborné jako příloha k pečenému kuřeti nebo jako hlavní chod s křenovou bramborovou kaší.