Minimalistická kuchyň má jisté znaky, podle kterých ji bezpečně poznáte – je vzdušná a prostorná, přehledná a organizovaná, čistá a uklizená, funkční a praktická.
No řekněte, kdo by nechtěl kuchyň zbavenou nepořádku, která funguje jako dobře seřízený stroj? Kdo by nechtěl kuchyň, která vyhovuje jeho každodenním potřebám
a cítí se v ní uvolněně a bez stresu?
A jak se k takovéto kuchyni snů dopracovat?
Minimalistická kuchyň stojí na třech pilířích, které se dají lakonicky shrnout do tří slov:
Redukce – Organizace – Úklid
Pojďme si, pro lepší představu, tyto činnosti letmo charakterizovat.
REDUKCE
Redukce (chcete-li čistka, vytřídění, vyklizení, debordelizace) je proces odstranění všeho přebytečného, nadbytečného, nefunkčního, duplicitního, nepoužívaného a nechtěného z vaší kuchyně. Po této detoxikaci vám v kuchyni zůstane pouze to, co používáte, je funkční a máte rádi.
Zredukováním a optimalizací předmětů v kuchyni získáte potřebný prostor pro to, abyste mohli přikročit k dalšímu kroku, kterým je organizace.
ORGANIZACE
Organizace je vytvoření vašeho osobitého funkčního organizačního systému, který vám bude plně vyhovovat a kterým vnesete do vaší kuchyně řád, přehlednost, funkčnost, soulad a klid.
A díky organizaci (účelnému uspořádání) kuchyně budou vaše kuchyňské činnosti včetně vaření vyžadovat minimální úsilí, protože nebudete nic postrádat a následně hledat, nic nebude překážet a tudíž se nebudete rozčilovat.
ÚKLID
Redukcí a organizací jste si nastolili v kuchyni pořádek, který je potřeba udržovat úklidem. Díky tomu, že máte v kuchyni mnohem méně předmětů, které jsou uspořádané, strávíte při úklidu méně času a námahy než doposud.
A pokud si osvojíte nové úklidové návyky, které se po čase stanou rutinní, celý proces údržby kuchyně se pro vás stane nenáročným a jednoduchým.
RUKU V RUCE
Redukce, organizace a úklid jsou činnosti, které jdou ruku v ruce a pro dosažení minimalistické kuchyně jsou neoddělitelné.
- BEZ REDUKCE NEVZNIKNE PROSTOR PRO ORGANIZACI
- BEZ ORGANIZACE NENASTOLÍTE V KUCHYNI POŘÁDEK
- POŘÁDEK NEUDRŽÍTE BEZ ÚKLIDU
Použitím a dodržováním tohoto principu si vytvoříte prostor, ve kterém se nachází optimální množství předmětů, které jsou pro vás důležité a které ve své kuchyni potřebujete. Každý tento předmět, nástroj či přístroj je na svém vyhrazeném místě a vy o něm máte přehled. Tím se provoz ve vaší kuchyni stává hladkým, plynulým a bez stresových situací.
Zní vám to jako pohádka?
Nemusí. Jen musíte vědět, proč chcete změnit vaši kuchyň k lepšímu a pak už jen stačí vystoupit ze své komfortní zóny a pustit se do práce…