SUROVINY
- 700 – 800 g brambor
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce soli do vody
- sůl na dosolení
Z uvedeného množství jsou 2 porce.
PŘÍPRAVA
- Brambory oloupete a pokrájíte na měsíčky široké 2 – 3 cm.
- Brambory vložíte do hrnce s osolenou vroucí vodou, přivedete k varu a vaříte 5 minut.
- Pak hned brambory scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte zcela oschnout.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Kousky brambor vložíte do mísy, zalijete olejem a důkladně promícháte, aby byly jednotlivé měsíčky brambor olejem obalené.
- Brambory rozprostřete na plech tak, aby byly v jedné vrstvě, nepřekrývaly se a každý dílek měl okolo sebe trošku volného místa.
- Plech vložíte do trouby na horní příčku a pečete na 230 °C na horní ohřev cca 15 – 20 minut dozlatova.
Po vyjmutí z trouby hned servírujete a na talíři brambory dosolíte dle chuti.
Pečené brambory jsou velmi chutné samotné – jen posypané nasekanou petrželkou, pažitkou, jarní cibulkou nebo pórkem. Můžete je také doplnit dipem nebo salátem.
Vhodné jsou také jako příloha k pečené kořenové zelenině, k pečené růžičkové kapustě, k tofu párku…
PRAKTICKÉ
- Oschnutí brambor urychlíte osušením papírovou utěrkou.
- Olej můžete dochutit kořením – přidejte 1 kávovou lžičku sušeného česneku nebo majoránku, uzenou papriku či jiné koření dle vaší chuti.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.