SUROVINY
- 1 kg červené řepy
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- 50 g čekankového sirupu
- 1/2 kávové lžičky soli
Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy jako hlavní chod nebo 4 porce přílohové.
PŘÍPRAVA
- Syrovou řepu oloupete, překrojíte na polovinu a pokrájíte na půlkolečka široká 1 cm.
- V misce smícháte olej, ocet, sůl a čekankový sirup.
- Pekáček vyložíte alobalem tak, aby alobal po všech stranách dostatečně přesahoval a řepa se dala alobalem překrýt i svrchu.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Kousky červené řepy vložíte do mísy, zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte.
- Řepu přesunete na alobal, urovnáte a přesahujícím alobalem překryjete a zabalíte tak, abyste vytvořili kompaktní balíček, ze kterého nebude unikat pára.
- Pečete na 210°C cca 1 hodinu do změknutí řepy.
Pečená červená řepa je velmi chutná jen samotná, právě vytažená z trouby. Jako příloha se hodí např. k cizrnovým karbanátkům nebo k bramborové kaši s křenem.
PRAKTICKÉ
- Zbylou studenou pečenou řepu promíchejte s vařenou cizrnou, doplňte balzamikovou redukcí, přidejte trochu zeleného salátu a máte chutný salát.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.