POSTNÍ PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

SUROVINY

  • 1 kg červené řepy
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • 50 g čekankového sirupu
  • 1/2 kávové lžičky soli

Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy jako hlavní chod nebo 4 porce přílohové.

PŘÍPRAVA

  • Syrovou řepu oloupete, překrojíte na polovinu a pokrájíte na půlkolečka široká 1 cm.
  • V misce smícháte olej, ocet, sůl a čekankový sirup.
  • Pekáček vyložíte alobalem tak, aby  alobal po všech stranách dostatečně přesahoval a řepa se dala alobalem překrýt i svrchu.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Kousky červené řepy vložíte do mísy, zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte.
  • Řepu přesunete na alobal, urovnáte a přesahujícím alobalem překryjete a zabalíte tak, abyste vytvořili kompaktní balíček, ze kterého nebude unikat pára.
  • Pečete na 210°C cca 1 hodinu do změknutí řepy.

Pečená červená řepa je velmi chutná jen samotná, právě vytažená z trouby. Jako příloha se hodí např. k cizrnovým karbanátkům nebo k  bramborové kaši s křenem.

PRAKTICKÉ

  • Zbylou studenou pečenou řepu promíchejte s vařenou cizrnou, doplňte balzamikovou redukcí, přidejte trochu zeleného salátu a máte chutný salát.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.