SUROVINY
350 ml rostlinného mléka
50 g ovesných vloček
50 g sušených švestek
1 – 2 kávové lžičky čekankového sirupu (nemusí být)
1/2 kávové lžičky mleté skořice
špetka soli
Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní jídlo nebo dvě porce snídaňové.
PŘÍPRAVA
- Pokud vás netlačí čas, vyrobíte si domácí mandlové mléko.
- Sušené švestky pokrájíte na čtvrtiny.
POSTUP
- Do malého hrnce nebo rendlíku vlijete mléko, přisypete ovesné vločky, přidáte sladidlo, skořici, švestky a vše důkladně promícháte.
- Kaši přivedete k varu a na mírném ohni vaříte cca 4 minuty do zhoustnutí. Kaši průběžně míchejte, má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce.
Po odstavení z ohně ihned podáváte.
PRAKTICKÉ
- Mandlové mléko můžete nahradit jiným typem rostlinného mléka (sójové, ovesné…)
- Sušené švestky můžete nahradit jiným druhem sušeného ovoce – např. sušenými hruškami či jablky.
- Uvedené sladidlo můžete zcela vynechat. I tak bude díky sušenému ovoci kaše nasládká.
- Pokud jste si mandlové mléko vyráběli doma sami a zbyla vám z něj mandlová hmota, tak polovinu této hmoty (z původních 100 g mandlí) přidejte do hrnce k ovesným vločkám a spolu s ostatními surovinami povařte. Kaši tím jednak obohatíte o vlákninu, ale zároveň i beze zbytku zužitkujete použité mandle.