DOMÁCÍ MANDLOVÉ MLÉKO

SUROVINY

  • 100 g neloupaných mandlí
    750 ml čerstvé vody  (nejlépe přefiltrovaná, bez chlóru)

PŘÍPRAVA

  • Mandle vsypete do misky, zalijete větším množstvím studené vody a necháte přes noc (nebo cca 10 – 12 hodin) nabobtnat.
  • Scedíte, propláchnete studenou vodou a buď odstraníte hnědou slupku a nebo mandle ponecháte se slupkou (osobně slupku nechávám, protože je zdrojem minerálních látek – např. hořčíku).

POSTUP pro klasický mixér

  • Mandle dáte do mixéru, přidáte čerstvou vodu a důkladně rozmixujete.
  • Mléko přecedíte přes jemné sítko, případně ještě  mandlovou hmotu vymačkáte přes plátno.

POSTUP pro tyčový mixér

  • K mandlím přidáte jen cca 250 ml čerstvé vody a umixujete – mandle jsou díky malému množství vody častěji v kontaktu s mixovacími noži a tak mixování zvládne i běžný „tyčák“.
  • Po rozmixování dolijete zbývající čerstvou vodou a zamícháte.
  • Mléko přecedíte přes jemné sítko, případně ještě  mandlovou hmotu vymačkáte přes plátno.

SKLADOVÁNÍ

Pokud mandlové mléko hned všechno nespotřebujete, můžete ho uchovat v lednici v uzavřené nádobě a zkonzumovat do dvou dnů. Před použitím mléko z lednice protřepejte.

PRAKTICKÉ

Mandlovou hmotu určitě nevyhazujte (je plná vlákniny), uchovejte ji v uzavřené nádobce v lednici a můžete ji přidat do sladkého pečení, zamíchat do pomazánky a nebo do ovesné kaše.